Societat

Salut veu inviable haver de finançar tots els avortaments

Geli creu que la sanitat pública no ha d’assumir el cost de totes les interrupcions de l’embaràs

La nova llei de l’avortament que acaba d’aprovar el Congrés de Diputats garanteix l’accessibilitat de totes les dones a la interrupció voluntària de l’embaràs dins d’uns terminis i requisits fixats. La llei estableix que els avortaments s’hauran de practicar en centres sanitaris de la xarxa pública i, en cas que no fos possible, en centres acreditats amb el compromís de la sanitat pública d’assumir el cost de la intervenció. A partir d’aquí, cada comunitat autònoma haurà de decidir com fa efectiva la llei. De moment, però, la consellera de Salut, Marina Geli, no veu viable que el sistema sanitari públic hagi d’assumir el cost que suposen els més de 25.000 avortaments que l’any passat es van practicar a Catalunya.

“Personalment, crec que no hem de pagar el 100% de les interrupcions voluntàries de l’embaràs”, assegura la consellera. De fet, encara està pendent elaborar la memòria econòmica que ofereixi informació concreta sobre el cost que aquesta prestació suposaria per als sistemes sanitaris públics de les comunitats autònomes. Geli recorda que, actualment, la majoria de dones s’adrecen al sector privat sense passar pel públic “no pas per motius econòmics, sinó per raons d’intimitat”.

La consellera creu que aquesta tendència també es mantindrà amb la nova llei. “Hi haurà centres autoritzats per a la interrupció voluntària de l’embaràs i anirem ampliant el nombre d’intervencions que financem, però discrepo de parlar de gratuïtat total”, afirma contundent.

L’any passat es van practicar a Catalunya 26.799 interrupcions voluntàries de l’embaràs (619 corresponien a dones residents a la resta de l’Estat i 1.053 a l’estranger), de les quals al voltant del 3% es van fer en hospitals públics, la majoria per casos de greus malformacions. La resta d’intervencions es van fer en centres privats autoritzats.

“El que fem ara és finançar un 20% del cost a dones amb problemes econòmics”, explica Marina Geli. Dins de l’Estat espanyol, la situació és molt diversa: des de comunitats autònomes que no dediquen ni un euro als avortaments, com Navarra, a d’altres, com Andalusia, que concerta les intervencions a la xarxa de centres privats autoritzats.

Geli admet que alguns centres públics hauran de fer més avortaments, però, en general, veu impossible canviar el model català d’avui per demà. A més, considera que “no respon a la necessitat de Catalunya”. En temps de crisi, la consellera tampoc creu oportú començar a finançar anticonceptius de forma universal. “Haurem de veure si fem com Holanda, on els financen per a la gent jove”, afirma. Segons Geli, la tendència a partir d’ara serà anar ampliant el finançament de l’anticoncepció i dels avortaments segons nivell de renda.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Societat

Mor Jon Irazabal, historiador i expresident de la fira Durangoko Azoka

Societat

La Paeria serà part en les causes per delictes que generin alarma social

Lleida
Societat

Mor Eduardo Sayas, el català que va crear el concepte ‘top model masculí’

Infraestructures

Renfe inverteix 75 milions per modernitzar estacions a Catalunya

Barcelona
Itàlia

Recuperen el cos del magnat britànic Mike Lynch del iot enfonsat a Sicília

Barcelona
Expedienten tres treballadors de neteja viària de Figueres

Expedienten tres treballadors de neteja viària de Figueres

FIGUERES

S'ampliarà la zona de vianants del passeig Ramon Berenguer II per la Setmana de la Mobilitat

GIRONA
societat

Mobilització festiva i reivindicativa en defensa del parc Jordi Vilamitjana

girona
canvi climàtic

Les morts per calor a Europa es podrien triplicar a finals de segle

barcelona