Societat

Llum als errors d’Horta

El comandament avançat no va tenir cap durant 7 hores · Els bombers del ministeri desmunten la tesi de Saura mostrant que el que va succeir era previsible · Els aclariments encarrilen Interior al dilema de les dimissions

Després de dues setmanes de compareixences a la comissió d’investigació de l’incendi d’Horta de Sant Joan, avui comença el torn d’explicacions dels polítics. La directora General d’Extinció d’Incendis, Olga Lanau, una de les persones més directament qüestionades en tot aquest procés, encetarà aquest matí les compareixences d’Interior. Demà compareixerà el secretari general, Joan Boada, i divendres els consellers Joan Saura i Francesc Baltasar. Tots es posaran davant d’una comissió que ha tingut ocasió d’escoltar diferents punts de vista sobre com es van desenvolupar els fets que van acabar amb la mort de cinc bombers. Al llarg de sessions de treball maratonianes de la ponència, dirigida amb encert per un expert i hàbil Higini Clotas, s’han posat en evidència mancances en l’operatiu, errors, absències i divergències de gruix entre els actors implicats. De mica en mica, la comissió projecta clarobscurs en la gestió d’aquells dos dies i arriba el moment d’establir conclusions i, per tant, responsabilitats.

ADF. Els Agents Rurals
Amb la compareixença dels Agents Rurals va saltar el primer desmentiment de la versió oficial. El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, va llançar la tesi que l’incendi havia estat causat per un llamp, sense disposar de l’informe dels Agents Rurals. D’aquesta manera ho va constatar l’instructor responsable de l’atestat, Miquel Àngel García Readigos (ADF). A més la tesi del llamp era del tot errònia.

VEÏNS. Lluís Gil, veí d’Horta
El veí d’Horta Lluís Gil va denunciar coaccions d’Agents Rurals perquè no desmentís la tesi del conseller Baltasar que la causa de l’incendi era un llamp. “Em deien que anava contra ells, em deien que callés”, va explicar insistint que va ser dels primers d’anar a l’origen real del foc. Els Agents Rurals depenen de la conselleria de Medi Ambient.

GRAF. Els comandaments
Els GRAF, el grup d’èlit dels bombers, van comparèixer a la comissió a la defensiva, criticant amb duresa els polítics, els mitjans de comunicació i també els bombers BRIF del ministeri de Medi Ambient. Especialment contundent va ser el cap dels GRAF de Tarragona, Ricard Expósito, que no va dubtar a desqualificar la comissió usant un to desafiant amb els diputats. “Aquí s’han saltat totes les fronteres del respecte i de la dignitat”, va dir, mentre es queixava per la filtració a la premsa de les converses de treball del dia en què van morir 5 bombers. “Aquí l’incendi és les eleccions 2010, i aquest no el puc extingir”, va arribar a dir, cosa que va obligar Higini Clotas a replicar-lo insistint que la comissió intenta aclarir els fets.

BRIF. Raúl Vicente, tècnic responsable Daroca
La compareixença del responsable dels BRIF de Daroca havia de servir per respondre les greus acusacions llançades pels GRAF. El responsable de les Brigades del ministeri a Daroca va complir el seu paper amb extraordinària eficiència i tacte. Raúl Vicente va explicar que tan bon punt van arribar a l’incendi es van adonar del greu “potencial de retorn” del foc, i que era previsible que reprengués. Va detallar els trets que multiplicaven el perill d’aquell incendi i les raons que li van fer témer per la vida dels seus homes; va desmentir, sense retrets ni acritud, les acusacions rebudes, entre d’altres, que no hagués avisat de la seva marxa, i va exposar l’evacuació. La profunda divergència d’estratègies i la falta de coordinació entre cossos van ser les conclusions.

DELTA ZERO. Carles Font, cap de guàrdia
La compareixença del Delta Zero, el màxim responsable de l’operatiu, era la més esperada de la comissió. Amb el rostre profundament marcat per la tragèdia d’aquella jornada, Carles Font, en resposta als diputats, va admetre que va absentar-se del centre de comandament per avaluar la situació del foc sobre el terreny i que, pel camí, va haver d’evacuar una parella d’avis. Font va admetre que, en tornar al centre de comandament, que va estar 7 hores sense cap, se li va amagar la mort dels bombers fins a unes hores més tard.

SINDICATS. UGT, CCOO i Catac
Molt crítics amb la direcció general, els sindicats van agrair la feina de la comissió parlamentària i van denunciar mancances en la política d’emergències de la conselleria d’Interior. Van coincidir a reclamar dimissions polítiques.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
PORTBOU

Estabilitzen un foc forestal provocat per un cotxe que s’ha incendiat a l’N-260

PORTBOU
medi ambient

El termòmetre supera els 41° al Priorat i l’Ebre

barcelona
Medi Ambient

Peixos morts al Besòs pel vessament de químics de l’incendi de Polinyà

Santa Coloma de Gramenet
Medi Ambient

La platja del Fòrum, tancada per l’arribada d’aigües d’extinció del foc de Polinyà

Sant Adrià de Besòs

Reobre oficialment l’Arqueoparc Coves de Serinyà

serinyà
Societat

Activat el Pla Alfa per risc molt alt d’incendi a 13 comarques

Barcelona

Barcelona dedica un parc a l’activista antifeixista Neus Català

Barcelona
Societat

Els Mossos aixequen 92 actes d’infracció en pisos turístics

Barcelona

L’episodi de sequera ha causat la mort de 2.000 arbres

Barcelona