Dues mil veremes
No hi ha gaire festes a Catalunya que puguin presumir dels dos mil anys de tradició de la Vinalia Rústica, la festa romana de la verema que aquest cap de setmana s'ha celebrat a Teià, al cor de la denominació d'origen Alella. La festa, que va comptar amb la participació de la legió romana Legio VII Gemina, es va iniciar quan el flamen dialis, el sacerdot de Júpiter, va esprémer amb les mans un gotim de raïm davant l'altar. Aquesta reconstrucció històrica forma part de les activitats amb que el Centre d'Acollida Turística (CAT) de Teià dóna a conèixer el patrimoni i la història de la Cella Vinaria, el celler romà excavat i reconstruït al jaciment de Vallmora, al Maresme.
A banda d'aquesta festa de la verema, els caps de setmana es fan les visites guiades de la Ruta del Vi d'Alella, visites que comencen a les instal·lacions del CAT amb la projecció d'un vídeo explicatiu de la història del celler romà, reconstruïda a través de la investigació a les excavacions. Un segell de plom (signaculum) descobert el 2003 revela els noms del responsable i del propietari de l'explotació vinícola de Vallmora el del segle II dC: Epictetus, esclau de Lucius Pedanius Clemens, integrants d'un grup familiar notable de Barcino. La visita continua pel celler romà parcialment reconstruït, on es pot seguir tot el procés d'elaboració del vi romà fins que s'envasava en àmfores que es carregaven a les bodegues dels vaixells que les distribuïen per tot l'imperi.
Passant per les vinyes local, s'arriba al celler modernista d'Alella Vinícola, on els més de dos mil anys d'història es concreten en un tast de vins comentat per l'enòleg. Paula Lloret, antropòloga i coordinadora de les activitats del Parc Arqueològic Cella Vinaria, explica que es pretén és explicar la romanització als visitants a través del vi, que dos mil anys després segueix essent protagonista de la comarca. És paradoxal pensar que fa vint segles al celler romà s'elaborava vi que s'exportava per abastir les legions romanes a tots el racons de l'imperi, mentre que a l'actualitat el vi d'Alella, malgrat ser conegut i apreciat, costa de trobar a les cartes dels restaurants de llocs tan propers com la Barceloneta, a 20 km de distància.
Xavier Garcia, director tècnic del celler Alella Vinícola, elaborador dels històrics vins Alella Marfil, ho explica: “Alguna cosa hem fet malament, perquè si bé en el passat la nostra oferta de vins era limitada, ara que oferim varietat, qualitat i preu adequats, és un disbarat que els nostres vins no tinguin més presència a la restauració local i barcelonina”. L'exportació massiva de vi laietà en àmfores des de finals del segle I aC cap a la resta de l'imperi va provocar l'aparició d'una classe social terratinent vinculada a la nova ciutat de Barcino, que així va arribar a enviar senadors a Roma. No pot ser que ara Barcelona visqui d'esquena al vi d'Alella.