la contra

Rates amb ales

La vida a Barcelona transcorre envoltada de coloms

Tenen preferència als edificis alts, reminiscències de quan eren més lliures, més salvatges i vivien en penya-segats. Aleshores pertanyien a la natura, menjaven el que els oferia, omplien els pulmons d'aire pur i les plomes d'un gris intens deixaven anar espurnes de llum saludable. Avui, tot i el seu posat altiu, com el de la família que ho ha perdut tot menys la dignitat i surt al carrer amb el cap ben alt però amb una lleugera vacil·lació d'espatlles, es passegen bruts, d'un gris canonada ben apagat, com si fos de fum; el seu vol és a vegades gallinaci i mengen les deixalles de la vida humana, la vida que és pròpia de la ciutat. S'han fet un lloc a Barcelona perquè són molts, i tot i que intentem ignorar-los, la veritat és que la nostra vida transcorre frec a frec amb els coloms. Són una plaga, entesa com a aparició sobtada d'éssers vius de la mateixa espècie que causen danys en poblacions, i són un mal exemple per als nostres fills, perquè s'han rendit, han sacrificat la vida lliure dels penya-segats pel menjar fàcil i preparat. Ja fa temps que en parlem, d'això, però el més inquietant del cas és que ningú no sap com aturar-ho. Sembla que l'agreujant més gran del problema són els alimentadors ocasionals. Això fa que aquests ocells es concentrin de cop en un lloc determinat, sabent que aconseguiran l'aliment sense haver-se d'espavilar. I això, ho mirem com ho mirem, és antinatural. Per què el déu o els déus han donat ales als coloms? Per poder fugir d'una vida com aquesta. Però fins que no ho entenguin, aquests coloms sobrealimentats estaran en millors condicions per pondre ous a la primavera i a la tardor, i això farà que en lloc de posar-ne un (relleu generacional, així la població no augmentaria) en ponguin tres o quatre.

És dissabte al matí i miro per la finestra del menjador, que dóna al carrer, i espero. La veig caminar amb dificultat, travessar el carrer i, gairebé sense aturar-se, buidar a terra un saquet de plàstic que du a les mans amb alguna cosa engrunada a dins, i continuar el seu camí trontollant. No entenc el motor que mou aquesta alimentadora ocasional de coloms: no espera a recrear-se en la seva bona obra, fins i tot sembla que ho fa a desgrat, com un mal tràngol, com si en lloc de menjar els llancés verí i no volgués veure la crueltat de l'obra feta. És potser la seva manera de reconciliar-se amb el món; se la veu tan sola... I de seguida un nombre ingent de coloms inunden el carrer, amb unes ànsies devoradores que gairebé fan caure un noi que anava en bicicleta. Espantat, el noi s'atura i mira què passa, d'on surt aquesta taca grisa i pesant. Potser ha entès què ha passat, el terra tacat de pa esmicolat, cobert per una massa alada, i li diu alguna cosa a la dona, que, justament ara, passa pel seu costat. M'és impossible saber què li diu, però veig que la dona se'l mira un moment i continua, capficada en cada pas que fa sobre l'asfalt. Els coloms aviat li queden enrere, i el noi de la bici, també. Es calcula que a Barcelona hi ha uns 256.000 coloms. Si bé és cert que hi ha sistemes letals per eradicar-los, com ara ocells rapinyaires i filferro espinós, el millor sistema seria convèncer els alimentadors ocasionals que deixessin de facilitar-los la vida. A Barcelona no hi ha sancions establertes per aquests actes; per això, en lloc d'increpar-los, el que proposem és que es conegui el veritable motor de l'acte. Normalment és gent gran, i sola, i potser trista. Esbrinem per què ho fan i oferim-los una activitat substitutòria. I si no funciona, la crisi fa de la necessitat virtut: és que ja hem oblidat el sabor del colomí a la brasa?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
URBANISME

La pagesia alerta que el pas sota el tren a Santa Susanna amaga l’interès per fer una marina seca

SANTA SUSANNA
societat

Tercer dia de recerca de l’home desaparegut mentre es banyava

roses

La UB assegura que els acampats no interferiran a la zona de votació

BARCELONA
societat

Arrenca una nova edició de Temps de Flors, amb cues de gent des de primera hora del matí

girona

Tracten 32 palmeres per evitar la presència de l’escarabat morrut

SABADELL

Mor una dona de 80 anys atropellada al passeig de Fabra i Puig

BARCELONA
societat

El Cercle Empresarial recull 10.000 euros per al Banc dels Aliments

girona
societat

L’Ajuntament tanca la carpeta del projecte fallit del ‘Bloom’

girona

Cent anys del santuari de Lourdes d’Arenys de Munt

Arenys de Munt