Societat

Grip nova fins al desembre

L'ona epidèmica s'allargarà un mes més i s'arribarà a les 20 hospitalitzacions per cada 100.000 habitants. El virus no muta i és més fàcil atacar-lo. Geli adverteix que s'està "en alerta però no en alarma"

La fase més aguda de l'epidèmia de la grip nova, iniciada fa dues setmanes, s'allargarà fins a mitjans de desembre. Tanmateix, el pitjor temor s'ha esvaït, almenys de moment: el virus A (H1N1) no muta, és genèticament estable, i això el fa més fàcil de controlar. Ho ha explicat aquest dilluns al migdia el doctor Tomàs Pumarola, president del consell que assessora el departament de Salut sobre la malaltia.

Pumarola, cap de la secció de virologia del Servei de Microbiologia de l'Hospital Clínic, ha comparegut amb la consellera, Marina Geli; el director general de Salut Pública, Antoni Plasència, i el coordinador del pla integral d'urgències, Josep Maria Argimon, per fer balanç dels primers sis mesos de la grip nova a Catalunya.

"Els virus nous solen ser molt variables i no sabem mai ni quan canviaran ni com ho faran. En aquest cas, però, estem davant d'un virus genèticament estable. Ja fa set mesos que circula i no ha variat. Es manté com a virus de baixa virulència i molt sensible als antivirals. I, a més, és el mateix virus utilitzat per a les vacunes que estan a punt de començar-se a administrar", ha explicat Pumarola en la roda de premsa, retransmesa per televisió.

La vacuna es començarà a distribuir el dia 16 a tot l'Estat espanyol, com estava previst segons ha confirmat el director general de Salut Pública. Plasència ha insistit que "els productes que s'administraran són clarament segurs", i ha recordat que la previsió és que es cobreixi el 20% de la població.

Les xifres sobre la incidència a Catalunya exposades avui són les mateixes que les difoses la setmana passada. L'afectació actual és d'uns 289 casos per cada 100.000 habitants, molt per sota dels 600 d'Euskadi, per exemple, i fins ara només 84 han estat greus, 54 dels quals ja han estat donats d'alta. Un total de 9 casos han estat mortals.

Les previsions, basades en part en les dades obtingudes dels països de l'hemisferi sud durant l'hivern austral que es va acabar a final de setembre, indiquen que a Catalunya s'arribarà a un índex d'uns 20 pacients hospitalitzats per cada 100.000 habitants, segons ha avançat el cap del pla integral d'urgències.

600 trucades per setmana
Josep Maria Argimon ha recalcat que s'ha reforçat l'atenció telefònica a través de Sanitat Respon, amb una opció específica sobre la grip nova, i ha demanat que cal que tothom faci una primera consulta abans d'anar a  urgències. Els farmacèutics, el 061 del SEM i el metge de capçalera són altres opcions per a aquesta primera consulta. De fet, les consultes telefòniques sobre la grip van passar de 300 a 600 per setmana a final d'octubre.

Segons Marina Geli, la situació actual és "d'alerta i no d'alarma, però tampoc es pot banalitzar". De fet, fa dues setmanes que s'ha entrat de ple en "l'ona epidèmica", i aquesta fase s'allargarà fins a mitjans de desembre, segons els experts. Mentrestant, encara no ha arribat el virus de la grip estacional, que s'espera per a principi d'hivern, de manera que s'empalmarà una ona epidèmica amb l'altra.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Salut

Una visió integral per tractar els TCA en adults de tot el país

Martorell
Societat

Mor Joan Camps Florit, flabioler de les festes de Sant Joan de Ciutadella

El Terracotta Museu presenta ‘Contingent’ del ceramista Lluís Xifra

LA BISBAL D’EMPORDÀ
SUCESSOS

Comissen una boa i una pitó de Birmània a un particular

Monistrol de Montserrat
METEOROLOGIA

Les comarques de Lleida poden superar demà els 40 graus

LLEIDA
societat

La Festa de l’Estiueig de Ribes de Freser estarà dedicada a Àngel Guimerà

Ribes de freser

Reforç policial i un dron nocturn a Mataró per vigilar les Santes

mataró
ECONOMIA

El sector del turisme rural vol que es regulin els pisos turístics als pobles

Barcelona
TURISME

Les reserves als càmpings del Pirineu de Lleida freguen el 90%

Lleida