Societat

Prova pilot a la Sagrada Família

Adif assaja la construcció del mur protector de la Sagrada Família al tram previ de Mallorca

A finals d’agost o principis de setembre començarà la construcció de la pantalla de protecció de la Sagrada Família. Però perquè això sigui així, abans cal fer una prova pilot a l’entorn del temple, que ja s’ha començat. Aquesta mateixa setmana, Adif ha enllestit els preparatius per començar l’excavació de dos pilons que formaran part del mur pantalla que protegirà el temple. La prova pilot es fa just al costat del temple, a la plaça Sagrada Família, a la confluència dels carrers Mallorca i Sardenya.

“És l’última prova abans de començar a construir la pantalla”, explica Rafael Rodríguez, director d’infraestructura de la línia Madrid-Figueres. La construcció d’aquestes dues columnes, d’uns 40 metres de profunditat, ha de servir per tancar l’informe independent encarregat a l’Institut Tècnic de Materials i Construccions (Intemac), que ha de determinar si el mur de pantalles és suficient per protegir la Sagrada Família. En els sondejos davant del temple que fins ara ha fet Intemac no ha trobat cap raó per descartar la construcció del mur de pantalles.

Remei o malaltia
La prova servirà per demostrar que el mètode escollit per construir les columnes –similar al de les pantalles dels túnels que es fan des de la superfície– permet que baixin verticalment. Els tècnics de la Sagrada Família temien que el remei fos pitjor que la malaltia i els pilons acabessin afectant més els fonaments del temple que no pas el mateix túnel.

Des d’Adif i el ministeri de Foment, però, es continua defensant que el mur pantalla és la millor protecció per al singular edifici de Gaudí. “No hi ha marxa enrere possible”, explica un alt càrrec del ministeri, que assegura que amb “el projecte constructiu que hi ha i la vigilància judicial establerta ara és impossible no fer el mur”. Aquesta mateixa persona explica que, a més, ja s’ha perdut “massa temps amb sondejos i cales que ja sabíem que tindrien un resultat positiu”.

El problema d’haver retardat tant el procés, amb intervenció de l’Audiència Nacional i tot, és que els terminis de finalització de l’obra comencen a pressionar. Rodríguez explica que la construcció dels pilons de la pantalla de 230 metres de longitud s’hauria de començar a finals d’agost. Cal tenir en compte que la Sagrada Família es troba a només un quilòmetre i mig del punt on la tuneladora començarà a perforar a l’inici del carrer Mallorca el mes d’octubre.

Abans que la tuneladora arribi al subsòl de la zona de la Sagrada Família cal que tota la pantalla de pilons s’hagi pogut assentar correctament. Per tot plegat, caldria que a finals de novembre tots els pilons estiguessin ja instal·lats. Després de col·locar aquestes estructures verticals, caldrà construir un dau de formigó per relligar-les a nivell superficial. Això obligarà a obrir una gran rasa de tres metres de profunditat per tres d’amplada a Mallorca, entre els carrers de Sícilia i Lepant. Aquest dau donarà estabilitat a l’estructura i evitarà que les columnes es moguin en cas de moviment de terres.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.