Societat

Caos, robatoris i morts a Haití

La policia ha obert foc contra dos lladres d'un supermercat i n'ha matat com a mínim a un

Submergits en el caos, centenars de milers d'haitians desesperats i afamats esperen que els arribi l'ajuda internacional. Mentrestant, es comença a descobrir que els efectes del sisme han anat molt més enllà de la capital caribenya i les víctimes a pobles i ciutats es multipliquen a mesura que es té accés a la informació.

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-Moon, que es dirigeix cap a Haití, reconeix que s'ha de fer front a una de les pitjors crisis humanitàries de la història.  Segons estimacions de l'Organització mundial de la salut (OMS), el sisme de dimarts ha fet entre 40.000 i 50.000 morts, però altres fonts, com el govern de l'illa, parlen de fins a 100.000.

Ban, que ha de participar aquest dilluns en una reunió del consell de seguretat de les Nacions Unides, té tres prioritats: salvar el màxim nombre de persones, fer arribar a la ciutadania més necessitada l'ajuda humanitària, l'aigua, els aliments i els medicaments i coordinar l'ajuda exterior. Un dels greus problemes que cal afrontar és el de la manca de logística, que fa que tot sigui més complicat.

La violència també ha fet acte de presència. Alguns haitians van agafar armes blanques per aconseguir els aliments que va deixar un helicòpter en un estadi de Port-au-Prince ple de gom a gom de dones, homes, nens i nenes que ho havien perdut tot. La situació és habitual. Els helicòpters americans han accelerat la distribució de l'ajuda, però no n'hi ha prou per a tranquil·litzar una població que continua robant i saquejant botigues i magatzems. Aquesta matinada la policia ha obert foc contra dos lladres d'un supermercat i n'ha matat com a mínim a un, segons les darrers informacions.

També han estat criticats els americans  per la manca de coordinació a l'aeroport de Port-au-Prince, eix centralitzador de l'ajuda internacional, que està sota el seu control. Un secretari d'Estat francès, Alain Joyandet, present a Port-au-Prince, ha protestat, però París ha desmentit la queixa.

"Hi ha grans problemes de coordinació a l'aeroport", ha considerat un responsable del govern haitià, Michel Chancy, que dirigeix un comitè encarregat de coordinar la distribució de l'aigua i dels aliments. "No ens avisen de l'arribada" dels avions. Enmig del caos, les recerques de víctimes segueixen i no es perd l'esperança de trobar altres supervivents.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.