Societat

Una manifestació antitaurina omple el centre de Madrid

Protesten contra la intenció de Madrid, Múrcia i el País Valencià de declarar Bé d'Interès Cultural les corrides de toros

Centenars de persones s'han manifestat aquest diumenge al centre de Madrid contra la intenció de diverses comunitats de declarar Bé d'Interès Cultural les corrides de toros. Entre els manifestants hi havia una representació d'antitaurins de Catalunya, on cal recordar que s'està debatent si es prohibeix o no les corrides de toros al  Parlament.

La manifestació, convocada a les 12 del migdia, ha denunciat que polítics de Madrid, Múrcia i el País Valencià s'hagin deixat portar per un "oportunisme que causa mal amb el seu deure de vetllar pel bé comú".

Pels organitzadors, les pràctiques culturals que involucren la tortura d'animals "són inacceptables" i entenen que, a la pràctica, es tracta d'un "signe de barbàrie". La manifestació, encapçalada per una pancarta amb el lema La tortura no és cultura, s'ha acabat a la Puerta del Sol, on s'ha llegit un manifest.

Almenys tres autobusos des de Catalunya i diverses persones de Mallorca s'han desplaçat fins a la manifestació de Madrid.

Els organitzadors han quantificat amb "més de 25.000" els manifestants. S'han vist centenars de pancartes i s'han escoltat lemes com Esperanza dimissió o la tortura no és cultura durant el recorregut, que ha durat prop de dues hores. A les dues del migdia s'ha llegit un manifest a la Puerta del Sol, en un escenari que han instal·lat les entitats.

La coordinadora d'AnimaNaturalis, i una de les portaveus de la manifestació, Aïda Gascón, ha explicat que la manifestació de Madrid és una reacció dels col·lectius animalistes de tot l'Estat després de l'anunci de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, de tramitar la declaració dels toros com a Bé d'Interès Cultural. Ha dit que la decisió d'Aguirre "és un insult per tot Espanya perquè el 70% de la societat no té cap interès en les curses de toros". Ha explicat que aquesta concentració és "la primera de les reaccions" però que n'hi haurà més perquè diu que és "aberrant" que s'hagi decidit "declarar el maltractament als animals com un Bé d'Interés Cultural".

Entre les desenes d'entitats animalistes que han donat suport al manifest, n'hi ha dels Països Catalans. Per això ha explicat que a la concentració s'hi han dirigit almenys tres autobusos de Catalunya, un de València, un altre d'Alacant, i fins i tot gent de les Illes Balears. També ha afegit que "molta gent" hi ha anat amb els seus cotxes particulars, també des del País Basc i Galícia, tot i que la majoria eren de la Comunitat de Madrid. Gascón ha demanat estendre la protesta, perquè "cal defensar als animals que no tenen veu ni es poden defensar per sí mateixos".

Els impulsors
Les signatures al manifest i la convocatòria de la manifestació està recolzada per 52 entitats animalistes. El manifest ha rebut el suport de diverses personalitats com Juan José Millás, Lucía Etxevarría, Fernando Delgado, Rosa Montero, Elvira Lindo, Ignacio Escolar i Juanma Bajo Ulloa. El document critica "certs representants polítics de Madrid, Múrcia i València" que s'han deixat portar per "un oportunisme que no té res a veure amb el bé comú".

Exposa que espectacles com els toros son "signes de barbàrie" i "incompatibles amb una consciència civilitzada". Afegeixen que la persistència d'aquests esdeveniments és "incompatible amb el progrés moral en les mentalitats i no és compatible amb la supervivència de la nostra espècie a la terra'. Indiquen que la supressió de les corrides de toros permet avançar "cap a una reconsideració profunda de la relació entre l'ésser humà, la resta d'animals i la natura". Els organitzadors consideren que la declaració, a més, pot amagar interessos econòmics, perquè els toros rebrien més subvencions amb la declaració que impulsen algunes comunitats autònomes. També denuncien que cada ciutadà de l'Estat destina 47 euros de la seva declaració de la Renta als toros.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.