Societat

Els braçalets de seguiment per a maltractadors, encallats

Una jutge Barcelona denuncia que ningú ha comunicat als jutges com s'ha d'aplicar aquesta mesura. A Catalunya encara no se n'ha posat cap. El primer de l'Estat espanyol s'ha posat avui al País Valencià. El giny pot trigar 24 hores a arribar quan el jutjat el demana

El sistema de braçalets amb GPS no acaba d'arrencar. Tot just avui, 12 dies després de la suposada entrada en funcionament del programa, se n'ha posat el primer en tot l'Estat espanyol, al País Valencià. Segons ha comunicat el ministeri d'Igualtat, n'hi ha un altre a punt a Badajoz. Només un parell d'hores abans de comunicar aquesta dada, portaveus del mateix ministeri havien admès a l'AVUI.cat que encara no s'havia posat cap. A Catalunya, continua sense veure-se'n cap i alguns jutges comencen a queixar-se de la mala gestió que s'està fent d'una mesura presentada amb bombo i platerets.

La titular del jutjat número dos de violència contra les dones de Barcelona, Paquita Verdejo, ha assegurat aquest dijous que els jutges no saben "absolutament res" sobre les polseres de seguiment dels maltractadors que ha impulsat el govern espanyol.

Des del 24 de juliol passat, els jutges que ho considerin oportú poden aplicar la col·locació de braçalets per controlar el compliment efectiu de les ordres d'allunyament dictades contra maltractadors, però segons ha denunciat Verdejo "ningú ha comunicat als jutges ni on les podem demanar, ni quin procediment hem de seguir ni el nombre de polseres que tindrem a disposició a cada jutjat de protecció".

De fet, Verdejo –que també és vocal de l'Observatori contra la violència domèstica– ha indicat que la informació sobre aquestes polseres li ha arribat a través dels mitjans de comunicació i "d'un protocol que ha aconseguit de manera indirecta" a través "d'una extranet del Consell General del Poder Judicial".

Altres jutjats de violència sobre la dona de Catalunya, com el de Badalona, han confirmat que no han rebut cap informació al respecte, i en molts altres casos, els jutges que supleixen al titular, que està de vacances, i tampoc en tenen constància.

Tanmateix, el ministeri d'Igualtat manté que en el protocol d'actuació per aplicar aquest sistema de control hi participa el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i que és aquest organisme el que ha de comunicar als jutges quin procediment han de seguir. "I ens consta que aquesta comunicació als jutges s'ha fet", ha dit, possiblement en referència a aquest text penjat en la extranet però que no ha arribat oficialment als jutjats.

En el moment de la seva presentació, a començaments del mes de juliol, govern espanyol va anunciar un sistema de 3.000 polseres que han d'estar a disposició dels jutjats des de fa dues setmanes.

Segons aquest sistema, l'agressor porta un braçalet i la víctima un aparell molt similar als telèfons mòbils. Quan els dos dispositius estiguin a una distància inferior als 500 metres es dispara un senyal d'alerta que arriba a una central i al receptor que porta la dona.

24 hores fins que arriba la polsera

La ministra d'Igualtat, Bibiana Aído, va explicar aleshores que el sistema el gestionarà l'empresa Securitas Direct-Telefónica, que desplegarà una xarxa logística per tal que qualsevol jutge que demani l'aparell el tingui a la seva disposició al cap de 24 hores.

Verdejo ha apuntat que 3.000 polseres no són suficients, tot i que volgut remarcar que el presumpte maltractador ha d'acceptar posar-se-la i que els jutges no els poden obligar, "només motivar".

A més, ha detallat que en aquestes suposades 24 hores que triga en arribar la polsera, els jutges hauran de seguir aplicant les mesures de control que tenien fins ara al seu abast com la vigilància dels Mossos d'Esquadra o l'enviament de l'agredida a un pis tutelat, segons els casos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

El sistema per reduir les males olors de la planta de biometà de la Galera estarà plenament operatiu en dos o tres mesos

La Galera
comerç

La Copa Amèrica no condiciona gaire el comerç

Barcelona
societat

Unió de Pagesos demana anul·lar el concurs per al lloguer de les terres de Gallecs

Santa Perpètua de Mogoda

Les entitats andaluses es podran instal·lar a Els Bellots el novembre

TERRASSA
INFRASTRUCTURES

Actuen d’urgència per reparar un pont descalçat sobre el Segre

Alàs i Cerc
Societat

Tarragona celebra les festes de Sant Magí amb activitats i espectacles

Tarragona
infraestructures

En marxa el nou dipòsit d’aigua freda per a l’acumulació d’energia frigorífica de la xarxa del TubVerd

Mataró
salut

Bequen l’Hospital de Mataró per liderar un estudi sobre el càncer de mama

Mataró

Territori iniciarà a la tardor les obres per eixamplar el pont de Sant Francesc

MANRESA