Societat

El TSJC acusa Tura d'inacció i crida el ministeri a intervenir

El màxim òrgan de govern dels jutges i la conselleria s'enfronten per la reorganització de les plantilles

La sala de govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) és partidària que el ministeri de Justícia prengui la iniciativa en la reordenació de les plantilles dels jutjats catalans assumint així una competència que pertoca a la conselleria que dirigeix Montserrat Tura. El TSJC així ho va demanar en una comunicació al Consell General del Poder Judicial el novembre passat i després de constatar "la falta d'exercici de competències per part de la Generalitat de Catalunya".

Aquest posicionament de la sala de govern és un dels punts que integren l'acord que el mateix organisme va aprovar dimarts de la setmana passada i que es concreta amb la decisió per part de l'administració judicial d'abandonar la comissió mixta que forma amb la conselleria de Justícia, tal com va avançar ahir l'AVUI.

La sala de govern recorda que des de l'any 2006 s'està demanant a la Generalitat que intervingui en la racionalització de les plantilles de funcionaris, ja que en alguns jutjats estan sobredimensionades i en d'altres infrautilitzades. L'acord explica que des d'aleshores l'única ocasió en què Justícia s'ha avingut a negociar una reorganització del personal va ser a principis d'aquest any amb la creació d'un servei comú per als jutjats mercantils, creat amb funcionaris del servei d'actes de comunicació.

Dilluns de la setmana passada, en el marc de l'última comissió mixta -celebrada la setmana de la inauguració de la Ciutat Judicial- la conselleria va comunicar la seva "decisió irrevocable de no continuar amb la reordenació de plantilles". L'endemà, la sala de govern aprovava per majoria abandonar la comissió mixta, "perquè no és un fòrum de cooperació".

La sala de govern lamenta que el TSJC "no té capacitat real d'influir" i que la conselleria li reserva un "paper testimonial". En canvi, es constata que el departament "cedeix a la injusta i insolidària pressió dels sindicats que lluiten per mantenir privilegis".

Aquest acord majoritari va comptar amb el vot particular de la presidenta del TSJC, Maria Eugènia Alegret, al qual es van adherir dos membres de la sala, que mostraven el desacord amb la decisió de trencar relacions.

Alegret no és "radical"
La presidenta del TSJC admet que els fets denunciats són "certs i rellevants", però considera que abandonar la comissió mixta és una opció "radical". Alegret és partidària de "donar un marge de temps al departament de Justícia".

La consellera Montserrat Tura va reaccionar ahir a les crítiques del jutges amb voluntat de no afegir més llenya al foc, sinó tot al contrari. "La judicatura i l'administració estem obligats a l'entesa i des d'aquest punt de vista continuarem parlant", va dir. Tura recorda que la reorganització que es reclama ja es va fer amb els jutjats mercantils i va explicar que abans de qualsevol canvi cal parlar amb el personal.

Tura i Alegret van coincidir per últim cop dissabte a l'estrena de la Ciutat de la Justícia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.