Societat

Túnels de Vallvidrera: del Vallès a l’Eixample

La concessionària Tabasa aborda el desdoblament dels túnels, però l’Ajuntament discrepa de la conveniència de l’obra

Divuit anys després de la seva inauguració, els túnels de Vallvidrera s’han convertit en una via imprescindible per a les entrades i sortides de Barcelona. Com moltes de les infraestructures construïdes abans dels Jocs Olímpics els túnels s’han quedat petits i corren el risc de morir d’èxit. El nombre de vehicles que circulen diàriament per túnel ha passat de poc més de 16.000 el 1991 als 35.000 actuals, fet que pràcticament obliga a desdoblar-lo immediatament per motius de seguretat.

Amb aquest objectiu treballa la concessionària pública de l’obra. Des que el govern va aprovar el decret 70/2008 que donava a Tabasa la potestat d’invertir els seus beneficis en infraestructures, l’empresa ha emprès tres estudis que han de culminar amb el desdoblament del túnel principal i amb la millora de la connexió de l’obra amb el centre de Barcelona. Són actuacions separades però que tenen un objectiu comú: rebaixar el temps de connexió entre el Vallès i la ciutat, i acabar –o disminuir– el col·lapse que es produeix a la Via Augusta cada matí. Tot i ser una entrada amb peatge –costa 3,52 euros a primera hora del matí–, la majoria de vehicles s’han de parar per les retencions que formen a l’arribada a Barcelona.

Però no totes les veus són favorables a aquest desdoblament. De fet, l’Ajuntament de Barcelona i el departament d’Obres Públiques mantenen un enfrontament soterrat sobre la conveniència d’abordar l’obra de manera urgent. Fonts municipals van explicar a l’AVUI que desdoblar el túnel “és un error de prioritats” perquè a Barcelona hi ha inversions més necessàries. L’Ajuntament argumenta que hi ha un acord del ple que impedeix que s’incrementi el nombre de carrils d’entrada a la ciutat.

Des del consistori contradiuen fins i tot l’argument de la seguretat. Consideren que amb la instal·lació de radars o la col·locació de balises per separar els carrils n’hi hauria prou per reduir el risc d’accidents. El principal temor de l’Ajuntament és que el desdoblament augmenti notablement el nombre de vehicles que accedeixen a la ciutat, fet que sobrecarregaria encara més el trànsit interurbà.

La concessionària, però, no comparteix aquests arguments ja que considera que el nombre de carrils d’entrada no augmentaria. “El nombre de vehicles que entren en hora punta no creixerà gaire a curt termini”, explica el director general de Tabasa, Albert Vilalta. L’estimació dels estudis previs xifra en 38.000 més la intensitat mitjana diària de vehicles per al 2016 i amb 41.000 el 2026. Els augments, a més, no necessàriament s’haurien de produir en hora punta.

Projecte inicial
Desdoblar el túnel vol dir retornar al projecte inicial de l’obra, planificada en el Pla General Metropolità. Com la resta d’autopista, estava previst que el túnel principal de l’obra, de 2.500 metres, fos desdoblat. La manca de diners per finançar-ho i el fet que la previsió inicial d’intensitat de vehicles fos baixa van fer que s’optés per una alternativa més barata. Construir un túnel de tres carrils amb un de central reversible en funció del trànsit.

Quan es va construir l’obra ja es van fer l’embocadura a les dues bandes de Collserola. El projecte de desdoblament haurà de respectar aquestes dues embocadures, que ara són l’entrada a la galeria de serveis de l’obra. Un altre condicionant del projecte és que els pendents de la via siguin inferiors al 4,4%, per evitar problemes amb els camions.

En obres l’any 2011
Vilalta espera que tant l’estudi informatiu del desdoblament com l’estudi d’impacte ambiental, que es van adjudicar a finals de setembre, estiguin aprovats els pròxims sis mesos. Llavors s’obrirà un procés d’al·legacions abans de redactar el projecte constructiu, previsiblement el 2010. Si tot va com està previst les obres es podrien licitar a principis de 2011.

El pla econòmic i financer de l’empresa reserva 130 milions per a l’obra, que es podria encarir. De fet, el cost final del projecte té molt a veure amb les actuacions que es faran a l’entrada de la via a la ciutat per evitar els embussos a la Via Augusta. El desdoblament no serviria de res si no es fessin les obres necessàries per conduir els vehicles cap al centre de la ciutat. En aquest sentit, Tabasa ha encarregat un altre estudi que avaluarà el millor traçat per conduir els vehicles al centre de la ciutat. A priori hi ha dues opcions: una connexió directa amb el carrer Numància o crear un nou corredor de baixada a la ciutat per l’avinguda J.V. Foix.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.