Societat

Pla Renove per a les centrals nuclears

Ascó i Vandellòs contracten treballadors joves per ampliar la plantilla i evitar l’envelliment i també renoven components per seguir funcionant a llarg termini

Les centrals nuclears de Vandellòs i Ascó tenen permís del ministeri d’Indústria per operar fins al 2010 i el 2011, però les elèctriques propietàries de les instal·lacions volen prorrogar al màxim la llicència per seguir funcionant més enllà dels 40 anys inicialment previstos. Per això, l’Associació Nuclear Ascó Vandellòs (ANAV) ha augmentat les inversions per renovar l’equipament de les plantes, i està contractant treballadors joves amb dos objectius: ampliar la plantilla i facilitar el relleu generacional. En plena crisi, entre aquest any i el vinent, l’ANAV incorporarà 130 empleats i invertirà 349 milions.

Després de registrar destacats incidents els últims anys –la corrosió de Vandellòs II i la fuita de partícules radioactives a Ascó–, successos ja sancionats amb multes milionàries per Indústria, el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va condicionar la renovació de les llicències a les plantes al fet que les empreses propietàries presentessin un programa d’inversions per reforçar les plantilles i actualitzar les instal·lacions.

En plena crisi, enmig d’una retallada general de llocs de feina i inversions, les nuclears catalanes són una excepció. En els últims cinc anys, l’ANAV ha triplicat el pressupost destinat a l’actualització i millora de les plantes.

Evitar l’envelliment
“Si no féssim res, les nostres centrals envellirien”, assegura José María Grávalos, director general de l’associació. Una de les actuacions més destacades del 2009, valorada en 130 milions d’euros, ha estat la construcció d’un nou sistema de refrigeració amb aigua dolça a Vandellòs II. De cara a l’any vinent, destaca la substitució de la tapa del vas del reactor de Vandellòs, una operació que costarà deu milions d’euros. L’ANAV ha pres la decisió de forma preventiva, perquè altres centrals van detectar corrosió.
Del global d’inversions previstes, segons Grávalos, un 40% són mesures “imposades” pel CSN. A conseqüència de la fuita de partícules radioactives a Ascó I, el CSN va obligar l’ANAV a fer canvis organitzatius i a aplicar un pla de millora de cultura de la seguretat.

S’ha augmentat la formació dels treballadors –cada empleat rep una mitjana de cent hores anuals–, i després d’anys retallant personal propi, la central torna a contractar gent. Aquest any i el vinent, el nombre de treballadors passarà de 765 a gairebé 900. L’empresa busca personal per a totes les escales: enginyers superiors, tècnics i professionals, des d’operadors de sala fins a electricistes.

Al seu moment, els sindicats van assenyalar l’escassetat de recursos materials i humans com un dels factors que van fer possible la fuita radioactiva a Ascó. Els dos treballadors que el novembre del 2007 van fer vessar un bidó amb cinquanta litres d’aigua radioactiva –l’origen de la contaminació– no tenien experiència.

Unes 1.250 persones treballen en empreses externes, col·laboradores estables de l’ANAV. Les contractes donen feina a un 60% dels empleats de les nuclears. El 1998, any en què es van privatitzar les centrals, aquesta proporció només era del 40%, segons els sindicats.

Les noves incorporacions a l’ANAV serviran per rejovenir una plantilla formada en gran part a la dècada dels vuitanta i que comença a envellir-se. Aquest any s’han jubilat cinc treballadors, però l’empresa té present que en cinc anys ja hi haurà uns quaranta empleats en la mateixa situació. Avançar les incorporacions permetrà als novells aprendre les seves funcions al costat dels veterans. En el cas dels operadors de la sala de control, que treballen amb llicència del CSN, la formació dura dos anys i mig.

Al poble d’Ascó (1.600 habitants) no volen desaprofitar aquesta oportunitat. L’Oficina de Desenvolupament Local –creada l’any passat per l’Ajuntament per fomentar l’ocupació– havia gestionat, fins al maig, 830 sol·licituds de feina i havia aconseguit 255 contractes, la gran majoria amb empreses col·laboradores de la nuclear, amb un impacte econòmic de dos milions d’euros.

La mateixa oficina, que també realitza cursos de formació, acaba d’acordar la instal·lació al municipi d’una enginyeria, Sodes, dedicada al muntatge i manteniment d’instal·lacions industrials.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Pere Sala
Ambientòleg, director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya

“Ordenar i gestionar bé el paisatge també és rendible”

Olot

La sal més salada: Cardona comercialitza per fi una sal comestible, de gran qualitat i puresa

Cardona
Marc Sabater Armengou
Independents de Vilanova - Som Poble - Alternativa Municipalista

“La nostra acció passa per la crítica constructiva al govern”

Peralada
SOCIETAT

Terrassa impulsa la marca de ciutat per projectar-se a l’exterior

Terrassa
SOCIETAT

Projecte europeu de memòria històrica amb joves de Granollers

Granollers
SOCIETAT

Nova campanya del Carnet Jove de la Cerdanya

Puigcerdà
Política

Mor Encarna Jordan, activista independentista, antifeixista i internacionalista

SOCIETAT

Menys incompliments sanitaris en els locals de tatuatges de l’àrea de Barcelona

Barcelona

L’Ajuntament denuncia per primer cop un fons voltor

girona