Societat

Aplicació irregular del decret que ordena als mossos uniformats anar identificats

Els antiavalots que controlaven una manifestació d'infermeres d'aquest dimarts al matí no duien el número de placa a l'uniforme. A la tarda, alguns dels agents que vigilaven la protesta de mestres sí que el portaven i d'altres, no

La instrucció era clara, però de moment no es compleix, o no en tots els casos. Els agents dels antiavalots dels Mossos d'Esquadra que custodiaven la conselleria de Salut aquest dimarts al matí –a causa d'una manifestació d'infermers– no duien el número de placa a la vista. En canvi, a les set de la tarda, a la protesta de mestres contra la LEC a la plaça Sant Jaume, hi havia una mica de tot: alguns sí que s'havien penjat al pit la petita franja de roba amb el número i d'altres no, com mostren les dues fotografies que il·lustren aquesta informació.

Segons un decret del govern català del 4 de novembre, tots els agents uniformats del cos han de portar el número de la targeta d'identificació professional (TIP) a la vista dels ciutadans. Abans d'aquest decret, hi estaven obligats la majoria, però en quedaven exempts els antiavalots i els GEI. Aquesta exempció s'ha acabat, i els agents han tingut sis mesos per adaptar els seus uniformes per poder-hi penjar, amb una cinta adhesiva de roba, el número requerit.

Nombroses entitats de drets civils i la comissió de defensa de les persones del Col·legi d'Advocats de Barcelona havien demanat aquesta mesura amb insistència, ja que d'altra manera és impossible investigar les denúncies per excessos policials comesos en aldarulls i sempre són arxivades per la impossibilitat d'identificar els agents presumptament implicats. No va ser fins que el ministeri de l'Interior va decidir obligar els antiavalots de la Policia Nacional espanyola a identificar-se que la conselleria catalana va seguir el seu exemple.

El termini d'adaptació dels uniformes acabava aquest dimarts i, segons Interior, "els agents tenien la instrucció de portar el número a la vista". Segons els portaveus del cos, que també confirma que s'ha donat l'ordre, el fet que n'hi hagi que encara no el duen es deu a "ajustos dels primers dies" d'aplicació de la norma.

Els sindicats policials es mostren contraris a la mesura i argumenten que provocarà "denúncies falses", ja que molts manifestants utilitzaran els números per acusar els agents gratuïtament, segons les seves previsions.

Al marge que tots els agents acabin posant-se el TIP sobre l'uniforme, el número no serà visible quan portin l'armilla que els antiavalots utilitzen en els moments més compromesos. "No hi ha una armilla per a cada agent. Hi ha una dotació d'armilles en cada furgoneta i els que estan de servei en aquell moment se les posen quan veuen perillar la seva integritat física", argumenten els portaveus del cos. La mateixes fonts indiquen que el número també pot quedar tapat, per exemple, per la corretja d'una arma llarga, una escopeta de pilotes de goma o un subfusell, quan se la pengen al coll.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Un nou sistema per suplir les mamografies, a prova a Vall d'Hebron

Barcelona

L’autisme en positiu

Girona

Ja són 200 estudiants excel·lents amb pocs recursos econòmics els qui accedeixen a la universitat amb les beques de grau de la Fundació “la Caixa”

SOCIETAT

En favor de Caterina, acusada de bruixeria

Barcelona

Comencen les obres del primer cohabitatge cooperatiu per a gent gran

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Societat

Mor l’empresari mallorquí Rafael Moyà

SERVEIS

Salut aixeca les restriccions a Vallirana per l’episodi de terbolesa de l’aigua

Vallirana
Societat

Mor Jaume Torras, historiador referent de l’origen de la industrialització

SOCIETAT

Sancionen TMB per infringir la llei en els plans d’igualtat i els protocols d’assetjament

Barcelona