Societat

El sindicat Metges de Catalunya, contra la píndola de l'endemà sense recepta

Els farmacèutics, en canvi, creuen que estan capacitats per informar sobre tots els aspectes relatius al fàrmac, però demanen una regulació explícita de la venda

El sindicat Metges de Catalunya (MC) ha denunciat aquest dimarts que la venda sense recepta de la píndola de l'endemà fa que es perdi "una oportunitat molt valuosa" perquè sigui efectiva l'educació sexual per evitar embarassos no desitjats i malalties de transmissió sexual.

Mitjançant un comunicat, el sindicat ha expressat l'amenaça que, segons el seu parer, suposa la decisió del Ministeri de Sanitat de subministrar en farmàcies i sense recepta la píndola postcoital.

La responsable de l'agrupació de metges d'atenció a la salut sexual i reproductiva del sindicat, Àngela Garrido, ha advertit del risc que s'utilitzi la píndola com un anticonceptiu habitual.

"Aquest medicament cal prendre'l puntualment com un mètode de contracepció d'emergència excepcional", ha indicat Garrido.

En aquest aspecte, Garrido ha recordat els efectes secundaris de la pastilla, com ara cefalees, nàusees, vòmits i alteracions de la menstruació.

En canvi, els farmacèutics han anunciat que estan capacitats per assessorar sobre la píndola de l'endemà, segons ha declarat el vicepresident del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, Francesc Pla.

Pla ha assenyalat però que el fet que d'aquí a tres mesos la píndola es vengui a les farmàcies sense recepta mèdica, a totes les dones, planteja algunes incògnites com el desconeixent de la forma en què es durà a terme la venda.

A més, ha manifestat la seva preocupació pel fet que aquest canvi pugui canviar la situació d'aquest fàrmac convertint-lo en un medicament de venda lliure i sense cap protocol, i fent que es consideri un mètode més.

Per aquest motiu, Pla ha declarat que és important saber com s'establirà la normativa que autoritzi la venda lliure d'aquest fàrmac, ja que es corre el risc de provocar un descens de l'ús del preservatiu i un augment del risc de la transmissió sexual de malalties.

I la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC) ha assegurat que les farmàcies, gràcies a la seva participació i la seva experiència en nombroses campanyes de prevenció i promoció de la salut, inclosa la sexual, estan capacitades per informar sobre tots els aspectes relatius a aquest fàrmac, i que la decisió del Ministeri de Sanitat de permetre la dispensació sense necessitat de recepta demostra que es "confia en el farmacèutic com a agent de salut integrat a la xarxa sanitària".

Regular-ne la venda
Respecte al dubte si el farmacèutic tindrà el dret de negar-se a dispensar la píndola postcoital, aquesta organització, que representa unes 1.700 farmàcies catalanes i que constitueixen el 60% del total, considera que com empresaris no els correspon tenir un posicionament institucional en qüestions que afecten la ideologia individual.

En aquest sentit, opinen que per evitar conflictes ètics i morals caldria una regulació explícita del dret d'objecció de consciència del personal sanitari, inclosos farmacèutics, metges i infermeres, que en aquests moments no existeix.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.