Societat

Berga reivindica la cultura del foc en un acte multitudinari

Berga acull aquest dissabte al vespre l'acte reivindicatiu a favor de la cultura del foc, que s'ha organitzat per protestar contra la nova directiva europea que regula els materials pirotècnics i que podria fer perillar la participació dels diables i bèsties de foc en actes populars i tradicionals, com la mateixa Patum. Més de 400 entitats d'arreu dels Països Catalans han omplert de foc la capital del Berguedà contra una normativa que, entre d'altres coses, restringeix l'accés al material pirotècnic als menors de 12 anys.

Segons un comunicat de premsa de l'Ajuntament de Berga, la transposició de la directiva europea per part del govern espanyol s'ha traduït en un document que limita de manera important l'ús dels artificis pirotècnics, ja que no fa distinció entre l'ús privat i l'ús per a elements festius de cultura popular i tradicionals. La normativa, per exemple, també prohibeix la celebració de correfocs si no hi ha una distància mínima de 30 metres amb els edificis.

La preocupació davant una possible modificació de les festes populars, com la mateixa Patum, ha fet mobilitzar les colles de diables d'arreu de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears. De fet, la reivindicació també ha arribat al País Valencià i a Mallorca, on s'han celebrat actes reivindicatius com els de Berga.

El foc, al Congrés
D'altra banda, CiU ha presentat al Congrés dels Diputats una proposició no de llei en defensa de les actuacions pirotècniques de la cultura popular catalana, i amb l'objectiu que aquesta proposició es debati a la comissió d'interior. CiU considera que alguns articles de la directiva impediran la celebració dels correfocs, de la revetlla de Sant Joan o la celebració de La Patum de Berga, ja que fixa que una distància mínima de 15 metres per a determinats artificis.

L'eurodiputat d'ICV, Raúl Romeva, ha remarcat aquest dissabte que la directiva europea admet com a excepcions algunes festes populars o tradicionals, com podrien ser La Patum de Berga, els correfocs i els diables. Romeva ha justificat el suport del seu grup a la directiva perquè excloïa determinats actes populars. Per això, ha manifestat que ara la tasca és del Congrés dels Diputats i del ministeri d'Indústria, perquè elaborin "correctament" una transposició que possibiliti aquestes excepcions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Pere Sala
Ambientòleg, director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya

“Ordenar i gestionar bé el paisatge també és rendible”

Olot

La sal més salada: Cardona comercialitza per fi una sal comestible, de gran qualitat i puresa

Cardona
Marc Sabater Armengou
Independents de Vilanova - Som Poble - Alternativa Municipalista

“La nostra acció passa per la crítica constructiva al govern”

Peralada
SOCIETAT

Terrassa impulsa la marca de ciutat per projectar-se a l’exterior

Terrassa
SOCIETAT

Projecte europeu de memòria històrica amb joves de Granollers

Granollers
SOCIETAT

Nova campanya del Carnet Jove de la Cerdanya

Puigcerdà
Política

Mor Encarna Jordan, activista independentista, antifeixista i internacionalista

SOCIETAT

Menys incompliments sanitaris en els locals de tatuatges de l’àrea de Barcelona

Barcelona

L’Ajuntament denuncia per primer cop un fons voltor

girona