Societat

La permuta per l'hotel del Palau es va fer sense respectar la llei

El conveni per canviar la qualificació de les finques i poder aixecar l'hotel no marca la compensació per al govern. L'Ajuntament també va deixar escapar la qualificació d'equipament escolar en un districte deficitari

La permuta urbanística que es va fer entre el govern de la Generalitat i la Fundació Orfeó Català -Palau de la Música per poder construir l'hotel del Palau es va realitzar fora de la legalitat, segons opinen juristes i urbanistes consultats per aquest diari. En aquesta operació es va incórrer en diverses irregularitats que, segons les fonts consultades, podrien arribar als tribunals si algun ciutadà ho impugna.

Com a resultat d'aquesta operació de permuta, l'Ajuntament va deixar escapar, sense exigir cap compensació, la qualificació d'equipaments escolars que tenien les finques del carrer Sant Pere Més Alt, que haurien permès convertir La Salle Comtal en l'escola més ben equipada de Ciutat Vella, un barri que pateix un greu dèficit escolar.

La irregularitat més greu que es detecta en el conveni, però, és que tampoc no diu en quant serà compensat el govern per la permuta de la finca de la plaça de Sant Jaume, l'antiga seu de La Caixa, coneguda popularment com la dels Marquesos, que era sòl edificable i que es va canviar per les finques dels carrers Sant Pere Més Alt, que eren sòl d'equipaments.

El palauet de la plaça de Sant Jaume està catalogat des del 1978 i, com a edifici protegit que és, no es pot augmentar la seva edificabilitat. És a dir, no s'hi poden afegir pisos. Tampoc es podria exhaurir el volum edificatori de l'illa de cases on està enclavada aquesta en el supòsit que encara restessin uns metres per edificar.

Sense subhasta pública
Segons el conveni, els metres quadrats de la finca del govern del carrer Ciutat, número 1 són 5.501 de sòl edificable. Les tres finques velles del carrer Sant Pere Més Alt sumen 1.175 metres de sòl d'equipaments. Queda per veure quants metres tindrà l'hotel.

A més, tota aquesta operació de permuta s'hauria d'haver fet en subhasta pública, segons l'opinió d'un urbanista que va seguir de molt a prop les modificacions de qualificació urbana que es van fer durant la transició.

Quan tota aquesta operació de permuta es va posar a informació pública, una colla d'entitats van elevar la mateixa al·legació que denunciava la improcedència de la modificació del Pla General Metropolità, perquè era contrària als interessos públics "per la inexistència d'una equidistribució real de beneficis i càrregues de la qual resulta una acumulació d'aprofitament per part de la Fundació Orfeó Català i una pèrdua de drets d'aprofitament urbanístic per part del govern".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.