Societat

Vetlla catalana o castellana

Hi ha un altre tret que diferencia els catalans dels espanyols i que potser fins ara ens havia passat per alt. Es tracta de la manera de vetllar als nostres difunts. L'empresa funerària madrilenya Grupo Mémora, fundada l'any 2001, és qui se n'ha adonat i per aquest motiu en alguns dels tanatoris que gestiona, ofereix als seus clients dos tipus de sala de vetlla: d'estil català o d'estil castellà. Així passa al tanatori de Molins de Rei, inaugurat el mes de juny, que disposa de dues sales de vetlla catalanes i dues de castellanes. El mateix ofereix el d'Esplugues de Llobregat, que també explota aquesta companyia.

Anar a un tanatori a vetllar els morts o donar el condol ha esdevingut un fet quotidià. Les famílies prefereixen la comoditat i els serveis d'aquestes instal·lacions, que estan creixent com bolets, que no pas tenir al difunt a casa com es feia abans. Ara bé, la vetlla, en la majoria de tanatoris que hi ha al Principat, es fa en sales d'estil català o d'estil castellà?

Guanya l'espanyola
Segur que es fa difícil recordar-ho, però aquí, com en altres aspectes socials i culturals, la tradició espanyola guanya a la catalana. Dels 43 serveis que s'han fet en el tanatori de Molins de Rei des de la seva estrena, 42 han utilitzat les sales castellanes i un la catalana. A més, el tanatori de Girona, inaugurat recentment i que també gestiona Mémora, disposa només de set sales de vetlla d'estil castellà, prova de la bona acceptació que tenen.

Però quina és la diferència entre una sala i l'altra? Contràriament al que podria semblar pel tarannà i manera de ser dels catalans, en la vetlla catalana hi ha més proximitat amb el mort mentre que en la castellana hi ha més distància. "La tradició catalana és que el difunt és dins d'un túmul refrigerat envoltat per la família", mentre que en la castellana, "tot i que s'està establint en moltes zones de Catalunya, el mort està separat dels familiars per un vidre" en un espai diferent, explica el president de Mémora, Ricardo Molina.

A igualtat de preu per fer ús d'un tipus de sala o un altre, els familiars acostumen a decantar-se per la castellana "perquè les flors estan al costat del difunt, en un espai refrigerat i aïllat, i per tant es mantenen millor", explica el gerent del tanatori de Molins de Rei, Jaume Pérez. En moments durs com la mort s'imposa la funcionalitat per davant de la ideologia i la tradició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.