Societat

La jutge imposa una fiança de 27.000 euros als mossos acusats dels maltractaments de les Corts

La titular del jutjat d'instrucció número 8 de Barcelona, Ángeles Fernández Tió, ha imposat una fiança de 27.000 euros als quatre mossos acusats dels maltractaments de la comissaria de les Corts i ha ordenat que se'ls embarguin els béns que calgui si no aporten els diners. La decisió ha estat presa per assegurar un fons mínim per fer front a les multes i indemnitzacions a les quals es podria condemnar els agents imputats si són declarats culpables. Tanmateix, la Generalitat també ha estat declarada responsable civil subsidiària del cas.

Totes aquestes mesures s'han comunicat a les parts implicades en la resolució que ordena obrir judici oral contra els quatre policies denunciats l'abril de l'any passat per la mateixa conselleria d'Interior, que havia enregistrat els cops rebuts per un detingut, Rubén Pérez Marcos, en una sala d'escorcolls. Les imatges van ser gravades amb una càmera oculta i sense notificar-ho prèviament al jutge, fet pel qual han estat impugnades per l'advocat dels Mossos, Carles Monguilod. Ara fa unes setmanes, l'Audiència de Barcelona va desestimar la impugnació i, malgrat que ara hi ha un recurs presentat al Tribunal Constitucional, el procés no s'atura.

Imatges impugnades
De fet, la jutge considera les imatges una prova fonamental, ja que entén que aporten "veritables indicis racionals de criminalitat dels acusats" . En el vídeo, es veu tres agents discutint amb Rubén Pérez, que es mostra desafiant, i els policies reaccionen amb cops i puntades de peu. El caporal, el quart imputat, s'ho mira i no ho impedeix. A més, segons els investigadors d'afers interns, els agents van falsejar després l'atestat per justificar l'incident.

La fiscalia acusa els quatre mossos d'un delicte contra la integritat moral –una variant atenuada de les tortures–, una falta de lesions i un delicte de falsedat en document oficial. En total, demana que condemnin cada un dels implicats a 5 anys i 9 mesos de presó, 7 anys d'inhabilitació professional i una multa de 9.600 euros. A més, entre tots quatre haurien d'indemnitzar Pérez amb 10.510 euros.

La resolució ha estat comunicada a les parts aquest dijous i ara l'Audiència de Barcelona haurà de buscar data per al judici. Els agents implicats van estar separats del servei cautelarment des de l'abril de 2007 fins al gener passat, en què Interior els va permetre tornar a treballar mentre continuava la instrucció del cas, tot i que els va canviar de destinació.  

 

 

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.