Societat

Desarticulada a Barcelona una banda que podria haver estafat més de 20 milions d'euros

Un grup organitzat es dedicava a complexes operacions fraudulentes contra la hisenda pública, blanqueig de capitals, apropiacions indegudes, falsificació de document i contraban

La policia ha desarticulat a Barcelona un grup organitzat que es dedicava a dur a terme operacions fraudulentes complexes contra la hisenda pública, blanqueig de capitals, apropiacions indegudes, falsificació de document i contraban.

La investigació, duta a terme en quatre fases, ha permès detenir quatre persones. Entre elles, el màxim responsable i autèntic cervell de les elaborades estratègies financeres per dur a terme activitats il·lícites.

Es dedicaven al cobrament fraudulent de xecs bancaris, creació de societats pantalla per al blanqueig de capitals i simulació de pàgines web per al cobrament de transferències i inversions en diversos països europeus i paradisos fiscals internacionals.

Aquesta investigació es va iniciar a principis del 2009 arran de diverses denúncies per sostracció i posterior cobrament fraudulent de quatre xecs per un import total de 100.000 euros en un compte bancari la titularitat del qual corresponia a una empresa.

En la primera fase de la investigació, els agents van poder saber que es tractava d'un grup perfectament organitzat el responsable màxim del qual pagava els seus col·laboradors per tal que efectuessin la retirada fraudulenta d'efectiu en diverses entitats bancàries i el posterior ingrés dels diners al seu nom en comptes la titularitat dels quals pertanyia a altres societats pantalla. Així mateix, es va poder comprovar que aquesta operativa no era aïllada i que es repetia en multitud de xecs cobrats en circumstàncies idèntiques des de feia diversos anys.

La segona fase de les investigacions es va centrar en una altra societat pantalla utilitzada pel grup desarticulat per a la introducció a l'Estat espanyol d'un tràiler carregat amb 17 palets de tabac d'importació no declarat a la duana.

Una tercera fase de l'operació policial va permetre comprovar que l'activitat delictiva d'aquest grup organitzat s'ampliava en oferir a diversos clients la possibilitat de fer avals bancaris amb entitats de crèdit estrangeres fent servir pàgines web fraudulentes que simulaven pertànyer a entitats bancàries internacionals i, d'aquesta manera, poder cobrar transferències.

La col·laboració policial internacional va permetre evitar una estafa de 7,2 milions d'euros al club de futbol Racing Club de Santander que els ara detinguts pretenien dur a terme mitjançant el descompte de dos pagarés procedents de la venda d'un jugador.

Finalment, en una quarta fase duta a terme amb col·laboració amb l'Agència Tributària de Catalunya es van detectar un total de 29 comptes bancaris en 16 entitats de crèdit diferents, totes elles controlades pel màxim responsable.

També van descobrir entrades de diners de més de 13 milions d'euros que al cap d'uns dies tornaven a sortir i desapareixien en l'entramat societari o en paradisos fiscals.

Les societats gestionades declaraven pèrdues tots els anys, fet que va evidenciar que podria haver-hi un presumpte blanqueig de capitals procedents de l'ampli ventall d'activitats fraudulentes.

Paral·lelament es va constatar que tots els vehicles de gamma alta utilitzats pel màxim responsable del grup desarticulat, així com les diferents propietats immobles de les quals gaudia, es trobaven a nom de societats pantalles. Algunes d'elles havien estat venudes en 2007 i que per l'operativa bancària detectada podrien ser de titularitat encoberta.

A més es va detectar el flux de capitals entre Espanya, Gibraltar, Andorra, Suïssa i Holanda portada a terme per societats controlades pel detingut la intenció del qual seria evitar la detecció de la procedència dels diners per part de les corresponents autoritats econòmiques.

Els fraus comesos es remunten com a mínim a l'any 1999. La resta de detinguts exercirien un paper de col·laboradors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.