Societat

L'exèrcit xilè no ofrena l'onada de saquejos posterior al sisme

El toc de queda i el desplegament de 1.500 soldats és insuficient per aturar l’acció de grups armats a Concepción. El govern intenta refer carreteres, i l’aeroport ja rep vols

L’assistència a les víctimes del terratrèmol que dissabte passat va assolar Xile va coincidir ahir amb els esforços del govern de Michelle Bachelet per mirar de contenir l’onada de saquejos i violència que s’ha apoderat de les ciutats del sud més afectades per la tragèdia en les últimes hores. En un moment en què la xifra oficial de morts ja s’ha elevat a 723 i 19 desapareguts (a l’espera encara del balanç que faran les autoritats a les regions costaneres on el mar va arrasar pobles sencers), l’element més preocupant és que la sortida de l’exèrcit xilè no ha pogut contenir el descontrol als carrers.

La declaració del toc de queda i el desplegament de 1.500 soldats no ha evitat que grups de joves armats se sumessin ahir a ciutadans necessitats d’aliments a la ciutat de Concepción i a d’altres pobles portuaris perifèrics com ara Talcahuano, Chiguayante i Hualqui. La presència militar és més forta a Concepción però pràcticament inexistent a la resta de les poblacions. “Necessitem que ens vinguin a ajudar. Hi ha un grup de persones amb armes que estan entrant a les cases i aquí no hi ha policia”, explicava Priscilla, veïna dels afores de Concepción, a Radio Bío-Bío.

Cap comerç intacte
Un panorama similar es vivia a Talcahuano, víctima del fort onatge que va endinsar-se més de tres quilòmetres al casc urbà. Tres dies després del terratrèmol encara no han començat les tasques de desenrunament i ja no queden comerços sense buidar. “Ho han destruït tot. No era tanta la necessitat”, assenyala Osvaldo Ramírez, de 50 anys, mentre fa guàrdia davant el seu forn de pa. A la zona nord-est de Santiago, la més colpejada pel terratrèmol, desenes de veïns dormen i patrullen pels carrers per ajudar a vigilar petits negocis.
Mentrestant, el govern xilè tracta de restablir els serveis, sobretot les connexions viàries cap al sud del país i l’activació de l’aeroport de Santiago, que a poc a poc ha començat a rebre els primers vols internacionals. El normal funcionament de l’aeroport serà vital per rebre l’ajuda internacional que ja ha començat a arribar. Argentina va enviar ahir tres hospitals de campanya amb personal mèdic, el primer d’un paquet que inclourà ajuts de Bolívia i Brasil. La UE també va oferir tres milions d’euros i la secretària d’Estat dels Estats Units, Hillary Clinton, hi viatjarà avui.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.