Societat

La consulta de la Diagonal oferirà tres alternatives

El bipartit accepta introduir l'opció del rebuig als dos projectes oficials, tal com pretenia CiU. Les propostes, que s'han d'extreure de 12 variacions inicials, es presentaran al gener

El milió i escaig de barcelonins que tenen dret a participar en la consulta ciutadana sobre la reforma de l'avinguda Diagonal prevista per a la primavera que ve no només podran votar els dos projectes dissenyats per l'oficina tècnica a partir d'una dotzena de propostes inicials. També podran triar una tercera opció: la que rebutja les dues primeres.

El bipartit municipal va desbloquejar ahir in extremis el procés de consulta en aconseguir el suport de CiU després d'acceptar les seves condicions, que inclouen la introducció de l'opció del rebuig, en una reunió que van mantenir al matí l'alcalde, Jordi Hereu, i el president del grup de CiU, Xavier Trias. Les dues alternatives sobre la futura Diagonal les presentarà l'alcalde al gener.

El govern s'ha apressat a arribar a un acord amb la federació nacionalista perquè el document de les bases que desenvolupen el procés de votació popular requereix el suport de dues terceres parts dels membres del consistori, i aquest document s'havia d'aprovar necessàriament en l'últim ple de l'any, el 23 de desembre, si es volia complir el calendari previst per a la consulta. Amb l'acord assolit ahir només el PP es queda fora, ja que la seva exigència de fer una convocatòria "amb pluralitat d'opcions", com va reclamar de nou ahir el líder del grup popular, Alberto Fernández, és considerada "inviable" pel govern municipal.

Voluntat de transformació
A banda de les tres alternatives de vot, en el document conjunt firmat pels grups del PSC, CiU, ICV-EUiA i ERC també s'expressa la "voluntat conjunta de transformar l'avinguda Diagonal i d'impulsar un procés modèlic que ofereixi totes les garanties tècniques perquè sigui plenament democràtic". Precisament la modificació del sistema de votació per internet previst pel govern de la ciutat també ha estat una de les condicions de l'acord amb els convergents, perquè el consideraven "poc segur". Finalment, CiU també ha exigit que l'alcalde no utilitzi el previsible èxit de la convocatòria per rendibilitzar la seva imatge política de cara a les eleccions del 2011.

Després d'un mes llarg d'estira-i-arronsa, ahir tot era satisfacció. El primer tinent d'alcalde, Carles Martí, es va felicitar per l'acord i va voler deixar molt clar que el govern no considera la possibilitat que guanyi el no i s'hagin de refer els dos projectes oficials. "Estem molt tranquils i no tenim por d'aquest exercici democràtic", va dir. La mateixa confiança va expressar el segon tinent d'alcalde, l'ecosocialista Ricard Gomà. "Estem convençuts que s'imposaran les dues primeres opcions", va afegir.

Des de CiU, el seu portaveu, Joaquim Forn, també va celebrar l'acord polític, però, a diferència del bipartit, va deixar la porta oberta a la possibilitat que s'hagi de presentar un projecte nou en cas del rebuig ciutadà als dos primers. "Caldrà presentar altres opcions si el no és majoritari", va explicar.

El president del grup d'ERC, Jordi Portabella, va ressaltar la importància que per primer cop el consistori sotmeti al parer dels ciutadans una reforma emblemàtica per a la ciutat. "No és moment de mostrar contradiccions en una qüestió d'aprofundiment democràtic com aquesta", va opinar, recordant que la consulta és una proposta republicana.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.