Societat

Tres viudes de bombers morts a Horta tenen la pensió denegada

En tots tres casos són parelles de fet que no poden acreditar cinc anys de convivència

Tres, finalment, són les viudes dels bombers morts a l’incendi d’Horta de Sant Joan (Terra Alta) del juliol passat a les quals es denega una pensió perquè eren parelles de fet i no poden acreditar un mínim de cinc anys de convivència mitjançant el padró, com estableix la normativa que aplica l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS).

Es tracta de les parelles de Jaume Arpa, de Tremp (Pallars Jussà), Ramon Espinet, de Mollerussa (Pla d’Urgell) i Jordi Moré, de la Pobla de Segur (també del Pallars Jussà). L’avís sobre aquesta dramàtica situació la va donar Susana Puscas, parella de Moré, com va publicar ahir l’AVUI, però resulta que són fins a tres les dones afectades. A més, en dos dels casos tenen fills al seu càrrec.

Pel que fa als altres dos bombers morts, un estava casat, i per tant la seva esposa no es veu afectada per aquests requisits legals a l’hora d’accedir a la pensió de viudetat, i el cinquè no tenia parella estable, segons fonts sindicals.

El departament d’Interior ja ha anunciat que farà el possible perquè puguin cobrar la pensió i UGT, que es va reunir ahir amb el conseller d’Interior, Joan Saura, va reclamar sensibilitat al govern per trobar-hi una solució.
L’Institut Nacional de la Seguretat Social aplica la regulació estatal, però la llei 10/1998 d’unions estables de parella de Catalunya accepta una convivència acreditada de dos anys i que es pot certificar amb qualsevol “prova admissible i suficient”, que no necessàriament ha de ser el padró municipal.

Negociació entre governs
Per tant, la negociació que ja han obert els governs català i espanyol avança en aquesta via per fer valer la legislació catalana, una solució que permetria que aquestes tres dones accedissin a la pensió de viudetat. A més, els alcaldes de les ciutats dels bombers morts ja han certificat oficialment els anys de convivència de les tres parelles de fet.

Fonts sindicals argumentaven ahir que es tracta d’un procés complex, perquè hi intervé també Asepeyo, la mútua contractada pel cos de Bombers de la Generalitat, que pagaria l’esmentada pensió per després entendre’s amb l’INSS. D’aquí vénen les negociacions d’alt nivell encetades des del departament d’Interior.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.