Societat

Trenta entitats araneses signen per una llei de l'occità

El manifest argumenta que aquesta llengua "no disposa de cap estàndard"

Un total de trenta entitats, escoles i institucions araneses han signat un manifest de suport per la llengua pròpia d'Aran amb l'objectiu que els "representants del Parlament de Catalunya escoltin la demanda dels ciutadans de l'Aran per tirar endavant una llei tan important pel futur de l'aranès com és el projecte de llei de l'aranès", segons assegura el document en referència a la llei que tramita la cambra catalana.

Aquest manifest reconeix "l'occitanitat cultural i lingüística de l'Aran", defensa la unitat de la llengua occitana, i recorda que l'aranès és la varietat de l'occità pròpia d'Aran i de Catalunya. Aquesta llei ha de permetre la supervivència d'aquest idioma, indica el manifest.

El manifest
Les entitats expliquen que la llengua occitana "no disposa actualment de cap occità estàndard o referencial, acceptat pel conjunt del territori occità". Per aquest motiu, recorden que "són les institucions occitanes les que determinaran tirar endavant el procés de convergència", per crear "l'autoritat lingüística de referència".

El manifest demana al Parlament que preservi els "drets dels ciutadans i ciutadanes que parlin aranès", i insta a la Generalitat a fer que l'Aran, a través del Consell General i de les seves institucions acadèmiques, encapçali qualsevol tasca que es vulgui dur a terme a l'Occitània de fora de Catalunya per "promoure la unificació normativa de l'occità".

Entre els partits polítics que han signat el manifest hi ha: Unitat d'Aran, el Partit Popular d'Aran i el Partit renovador d'Arties i Garós.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.