Societat

El 2% dels catalans ja han passat la grip A amb símptomes

La consellera de Salut, Marina Geli, assegura que la setmana passada Catalunya va registrar 35.000 casos del nou virus, gran part d'ells en nens i adolescents

El 2% de la població catalana ja ha passat la grip A amb símptomes. De fet, només la setmana passada es van registrar 35.000 casos d'aquest nou virus a Catalunya, gran part dels quals eren nens i adolescents.

Aquestes dades, les ha fet saber la consellera de Salut, Marina Geli, a Els matins de TV3, en el dia que comença oficialment la vacunació contra la grip nova. Geli ha estat una de les primeres persones a rebre la vacuna.

Respecte als dos últims casos mortals a Catalunya, en què les persones afectades no patien patologies prèvies, la consellera ha explicat que, certament, en un 75% dels casos greus hi ha factors de risc, però que hi ha un percentatge de casos que no tenen factors de risc coneguts i un altre que, simplement, no en tindran.

De tota manera, ha volgut deixar clar que l'alarmisme de fa uns mesos s'ha anat calmant. Al seu entendre l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha anat modulant el seu discurs així que s'anava coneixent el desenvolupament del virus. "Més que passar-se de frenada, l'OMS es va curar en salut declarant la pandèmia de la grip A", ha afirmat Geli.

A més, la consellera de Salut ha reiterat que la vacuna està contrastada i que no és obligatòria i, per tant, la campanya en contra no és raonable.

En aquest sentit, Geli ha detallat que la vacuna ha arribat tan de pressa perquè hi havia molt coneixement previ. "Fa anys que fem vacunes sobre la grip i teníem estudiada la grip aviària", ha argumentat.

Segons ha avançat, avui s'autoritzarà la vacuna per a les embarassades i la vacuna estarà a punt la setmana que ve. Al seu entendre, l'any que ve ja es podrà disposar de la doble vacuna, la que aglutinarà la de la grip estacional i la de la grip A.

Geli també ha fet referència a les veus que s'aixequen en contra de la vacuna, i més concretament a la de Teresa Forcades, que s'ha fet famosa en un vídeo a YouTube.

La consellera de Salut ha assegurat "compartir totalment" algunes de les coses que diu Forcades, però ha demanat més rigor a la monja i li ha recordat que la vacuna ha passat tots els controls.

A més, la consellera ha admès que probablement la seva condició de monja, a més de metge, li dóna "un plus d'espiritualitat" que fa que tingui més ressò mediàtic.

El 20% de la població
Cal recordar que més d’un milió i mig de catalans començaran a vacunar-se a partir d’aquest dilluns contra la grip nova, un col·lectiu que representa aproximadament el 20% de la població de Catalunya i que inclou les persones de més de 6 mesos amb malalties associades, les embarassades, els treballadors sanitaris i els de serveis d’emergència i seguretat.

L’administració de la vacuna es realitzarà de manera simultània per a tots els grups de risc als CAP i està previst que es dugui a terme esglaonadament. En la majoria dels casos serà necessària només una punxada per assegurar la immunitat.

Per evitar cues els primers dies, alguns CAP ja comencen a laminar les visites i peticions de vacuna, i adverteixen als usuaris que no podran vacunar fins dimecres o dijous, tot i tenir ja disponibles els immunitzadors.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.