Societat

Pla Zapatero: 158 obres amb retard

Un document municipal eleva fins a la meitat els projectes del fons que necessitaran una pròrroga

La meitat dels projectes que l'Ajuntament de Barcelona va adjudicar l'any passat a través del fons estatal d'inversió local, més conegut com a pla Zapatero, no s'acabaran dins dels terminis ordinaris que preveien una finalització el 31 de desembre de 2009 i necessitaran una pròrroga encara més àmplia que la que va apuntar dilluns passat el regidor d'Urbanisme, Ramon Garcia-Bragado, que va fixar la finalització de l'últim projecte per al mes de febrer i va limitar el retard a "un 20% o un 30% de les obres". Fonts municipals encara es van mostrar posteriorment més optimistes i van remarcar que les pròrrogues afectarien menys del 20% dels 303 projectes adjudicats.

El que és cert, segons un document municipal al qual ha tingut accés l'AVUI, és que hi ha un total de 158 obres que han hagut d'allargar els terminis sobretot al 15 de gener, tot i que també hi ha projectes amb data límit per al 30 de gener, el 15 de febrer o el 15 i 16 de març, més de tres mesos més tard del que inicialment estava previst. L'última de les obres que tindran l'honor de completar la llista -segurament en un moment que l'Ajuntament ja haurà entregat la llista de prioritats per a la segona fase del pla Zapatero, aprovat pel Congrés dijous passat-, serà l'edificació d'un espai de circ a les instal·lacions del Fòrum, que té com a data final el 16 de març de 2010.

Fonts de l'Ajuntament han reiterat que aquests endarreriments no incompleixen el reial decret del desembre del 2008, que ja preveia aquesta eventualitat i incorporava l'excepció de concedir una pròrroga de fins a sis mesos "en cas de causa justificada no imputable a l'entitat local contractant". Es dóna la circumstància que l'Ajuntament de Barcelona ha estrenat aquesta setmana una nova web informativa on només hi ha una selecció de les principals obres del pla Zapatero i gairebé cap té actualitzada la pròrroga més enllà del desembre.

Els endarreriments en les obres del pla Zapatero a Barcelona han tingut una casuística molt diversa, si bé en alguns casos hi han tingut a veure les associacions de comerciants, que han demanat expressament que en períodes de festa major o de les pròximes vacances de Nadal hi hagués una aturada per no entorpir el flux de clients.

Mentre es completa aquest primer pla, l'Ajuntament ja treballa amb possibles objectius del segon pla, que en aquest cas estarà més focalitzat en innovació i en una petita part en despesa corrent municipal dedicada a dependència, reinserció social i educació. La ciutat de Barcelona va quantificar el 2009 un total de 282 milions d'ingressos que al final han estat menys (uns 209, segons el PP) per la licitació a la baixa de les obres i per l'IVA que es queda l'Estat. Sense els càlculs del segon pla fets per a la ciutat, a tota la demarcació de Barcelona li toquen 586 milions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.