Societat

Condemnes de trànsit prescrites perquè l’execució és impossible

Els jutjats de Barcelona constaten els primers casos de prescripció de penes a conductors condemnats a treballs en benefici de la comunitat. Els jutges ja van avisar que algunes sentències quedarien sense efecte

Els jutjats d’executòries de Barcelona han començat a tenir notícia dels primers casos de prescripció de condemnes imposades a ciutadans que han comès un delicte de trànsit.

Es tracta de penats amb una condemna de treballs en benefici de la comunitat que no superen els 30 dies, i que queden sense efecte al cap d’un any que la sentència ha esdevingut ferma.

Aquestes penes es van començar a imposar el gener del 2008 amb l’entrada en vigor de la reforma del Codi Penal que castiga els delictes contra la seguretat viària amb més duresa. Un cop superat el primer any en vigor de la llei, ara es comencen a registrar els primers casos de prescripció.

Les sentències queden sense efecte per la impossibilitat material d’executar-les, ja que no hi ha prou places on poder destinar la persona que ha de complir un treball en benefici de la comunitat. Sí que s’executa la part de la sentència que comporta una multa o la retirada del permís de conduir del condemnat.

Els jutges temen que els casos de condemnes que queden impunes creixin durant els propers mesos, ara que ja ha fet un any de l’entrada en vigor de l’article del Codi Penal que castiga la conducció sense carnet de conduir. Aquest punt de la norma penal no es va començar a aplicar fins a l’1 de maig de l’any passat i, ràpidament, va començar a engruixir les estadístiques judicials de condemnats.

Sentència de conformitat
La llei preveu que aquells que condueixin sota els efectes de l’alcohol o per sobre dels límits de velocitat, així com aquells que ho facin sense disposar del permís corresponent, siguin castigats a diverses penes entre les quals hi ha els treball en benefici de la comunitat entre 31 i 90 dies. Quan els casos arriben a judici es busca, en la majoria de supòsits, arribar a una sentència de conformitat, on la fiscalia ofereix un pacte amb l’acusat i aquest es beneficia d’una rebaixa d’un terç de la condemna.

És per això que la majoria de condemnats ho són a treballs per sota dels 30 dies, un tipus de pena que prescriu al cap d’un any. Per sobre d’aquest límit temporal la prescripció no arriba fins als cinc anys de la fermesa de la sentència.

La gran quantitat de sentències per sota dels trenta dies, combinat amb l’oferta insuficient de places per executar els treballs en benefici de la comunitat, va començar a crear ja l’any passat una important llista d’espera. Aleshores els jutges van advertir de la possibilitat que algunes de les condemnes quedessin impunes, i ara l’advertència ja s’està concretant amb prescripcions reals.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.