Societat

Vilafranca viu avui la diada de Sant Fèlix

Les quatre colles més grans aniran a totes a la capital de l'Alt Penedès. Els de Vilafranca van fer ahir un 3 de 9, prova del 3 de 10 que intentaran

És el gran dia. Uns 15.000 aficionats vinguts de diferents punts del país ompliran avui l'emblemàtic feu de la plaça de la Vila de Vilafranca del Penedès per presenciar la diada de Sant Fèlix. Les quatre millors colles del món casteller, les úniques que poden lluir castells de gamma extra en el seu historial, es tornen a trobar, cara a cara, amb la intenció de donar el millor de si mateixes. Les últimes informacions confirmen que els Castellers de Vilafranca intentaran el majestuós 3 de 10 en la segona ronda de la diada, sempre que abans siguin capaços de superar amb èxit la sempre duríssima prova del 4 de 9 amb l'agulla, un castell talismà que mai ha fallat als vilafranquins en les grans ocasions, però que és una de les construccions més dificultoses i exigents.

En l'assaig de dimecres la colla local va descarregar el 3 de 9 (prova del castell de 10) i, segons va anunciar el seu cap, David Miret, es planteja una actuació estratosfèrica i molt arriscada, amb quatre castells de gamma extra, ja que per a la tercera ronda ha anunciat el 3 de 9 amb l'agulla i, per a la ronda dels pilars, l'espadat de 8.

Alhora, les altres formacions també tenen la intenció d'intentar avui algun castell de la màxima dificultat. Així, mentre que les dues colles de Valls, la Vella i la Joves, es presenten a Vilafranca amb el propòsit d'atacar el 2 de 9 emmanillat i el 5 de 9 -la supercatedral- respectivament, els Minyons de Terrassa podrien tenir en el 3 de 9 amb l'agulla i el pilar de 8 les seves grans apostes.

Castellers de Vilafranca, inspirats
La setmana castellera vilafranquina va començar ahir amb la primera actuació de la festa major, reservada a les colles de casa, en la qual els Castellers de Vilafranca van definir amb claredat una aparició de molta qualitat a mode d'assaig general previ a la gran aventura que els espera aquest migdia.

Així, els verds, que en la cercavila prèvia a l'actuació ja havien escalfat els motors descarregant el 3 de 8 amb l'agulla, a plaça van obrir amb el 4 de 8 amb l'agulla, que van descarregar sense cap problema, i tot seguit van continuar amb el 4 de 9 -el setè del curs present- i amb un altre 3 de 9, amb l'alineació titular que avui s'haurà d'enfrontar amb el colossal 3 de 10. Els verds ho van arrodonir amb el pilar de 6. També hi van ser els Xicots de Vilafranca, que van tenir en el 5 de 7 el seu millor castell.

Pel que fa a l'última hora de les altres tres grans formacions que completaran el selectiu cartell de la diada de Sant Fèlix, cal indicar que el cap de pinyes dels Minyons de Terrassa, Nani Matas, ha confirmat a l'AVUI que els seus no descarten el 3 de 9 amb l'agulla, un castell que solament els terrassencs han estat capaços de carregar, l'any passat, i que podrien intentar en segona ronda.

Diada llarga i intensa

Quant a les formacions vallenques, sembla que totes dues obriran amb el 3 de 9 i deixaran per a la segona ronda les cartes més bones. La cap de la Colla Joves, Helena Llagostera, arribarà a Vilafranca satisfeta de la feina dels seus aquesta setmana amb l'estructura del 5 de 9, mentre que el líder de la Vella, Xavi Pena, confia plenament en les opcions de la colla amb el 2 de 9 i no descarta jugar-se-la amb el pilar de 8, sempre que els rosats surtin intactes de les tres rondes regulars. Es preveu una diada llarga, intensa, amb molta pressió i que, un any més, posarà a prova la capacitat de resistència de les formacions més potents del món casteller. L'espectacle començarà a dos quarts d'una del migdia.

Patrimoni Immaterial

D'altra banda, la delegació que divendres va presentar a París la documentació de la candidatura perquè els castells siguin considerats Patrimoni Immaterial de la Humanitat va tornar ahir satisfeta. Així, el director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Ramon Fontdevila, que encapçalava la delegació, es mostrava convençut "de les possibilitats dels castells de sortir escollits". El veredicte no se sabrà fins a la tardor del 2010.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Serveis

Renfe posa autobusos entre Móra la Nova i Flix per obres a la via

Móra la Nova
Sanitat

L’Estat i els territoris reforçaran la vigilància de l’mpox

Barcelona
Itàlia

Localitzen els cossos dels sis desapareguts al iot enfonsat a Sicília

Barcelona
Societat

Prohibit el bany a les Cases d’Alcanar per possible presència d’un tauró

Alcanar
societat

Primer pas per a 424 nous habitatges protegits a la Marina del Prat Vermell

Barcelona

La DO Empordà preveu una verema amb menys producció però més qualitat

COLERA
societat

TMB reforça l’L4 de metro i algunes línies d’autobús per la Copa Amèrica

Barcelona
Recerca

Aconsegueixen produir sucs més saludables reaprofitant residus del vi

Tarragona
societat

Minut de silenci a Rubí per condemnar el doble crim masclista

rubí