Societat

Barcelona vol gestionar el domini .bcn d'Internet a partir del 2010

Internet

L'Ajuntament de Barcelona presentarà la seva candidatura per gestionar el domini .bcn a Internet a partir de l'any 2010, any en el qual per primera vegada les ciutats podran disposar de localitzadors propis (com els existents .es o .cat), i al qual urbs com Nova York, Berlín o París han anunciat ja que hi optaran. La Generalitat ja ha advertit que el nou domini crea "moltes incògnites".

Si s'aconsegueix aquest objectiu, qualsevol servei públic, negoci, activitat comercial o turística que vulgui vincular a Internet el seu nom amb Barcelona per mitjà del .bcn podrà fer-ho –sempre que compti amb el beneplàcit de l'ens que ho gestioni–, i fins i tot els barcelonins podran disposar d'un domini propi amb aquesta terminació.

El delegat de Presidència del Consistori, Ignasi Cardelús, ha explicat avui que l'objectiu és dotar-se d'un "instrument d'identitat local" del qual es puguin beneficiar tant els ciutadans com les empreses o les institucions, i que permeti situar "Barcelona al mapa d'Internet i Internet al mapa de Barcelona". Segons Cardelús, l'ICANN analitzarà les propostes el 2009 perquè, si "tot va bé", entri en funcionament un any més tard.

El consistori lidera aquesta candidatura, encara que compta amb el suport de diverses entitats de la societat civil: la Fira de Barcelona, la Borsa, la UPC, la Cambra de Comerç, Turisme de Barcelona, l'IESE, el Col·legi de Periodistes, el 22@ o port i aeroport.

El delegat de Presidència ha explicat que internacionalment es relaciona BCN amb Barcelona perquè aquesta combinació és l'indicatiu de l'aeroport de la capital catalana, tot i que el consistori està fent una enquesta per saber a què associa la gent aquestes tres lletres.

Competència amb el .cat
Tot i que l'ajuntament defensa que el .bcn no entrarà en competència amb altres dominis com el .cat, el secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Bosch, ha manifestat aquest divendres que el posicionament del Govern "és contrari en aquesta iniciativa en els termes en els que s'està plantejant". Bosch considera que "el fet que es plantegi de dalt cap a baix ja invalida" una iniciativa que "per sí podria ser positiva" però tal com es planteja "crea moltes incògnites". Ha recordat que per aconseguir el .cat la iniciativa va ser de la societat civil i les administracions van "acompanyar".

Bosch ha explicat que "tradicionalment hi ha hagut gent que ha tret rèdits electorals de l'enfrontament constant i perpetu entre de Barcelona i l'àrea metropolitana i Catalunya". Ha dit que "aquest model l'hem de superar" perquè "el país necessita que tots sumem, uns al costat dels altres". En aquest sentit, ha exposat que "un domini .cat implica coses molt importants, no només una manera d'identificar-se a la xarxa". Per això, que Barcelona faci campanyes publicitàries amb el domini .cat "transmet alguna cosa que va més enllà de la ciutat, transmet un país". En canvi, ha qualificat les campanyes amb el .bcn com "campanyes de les que Catalunya no es pot beneficiar".

Ha lamentat que el govern no ha tingut "la possibilitat que l'Ajuntament compartís amb nosaltres les voluntats i les raons que hi ha al darrera d'aquest projecte". Ha reconegut que voler aconseguir dominis propis com altres ciutats li sembla "positiu", però li "preocupa profundament els arguments, les raons i les debilitats" que hi pot haver. Considera que les peticions pels dominis .bcn haurien de ser "de baix que pugin cap a dalt com va passar en el domini .cat", on va ser "la societat civil que es va articular al voltant d'una necessitat o d'una voluntat" i les administracions públiques var jugar el paper els ens tocava "d'acompanyament i de suport però mai de lideratge". Per això ha explicat que l'Ajuntament està "barrejant' el domini .bcn que 'hauria de ser una iniciativa social" amb "una iniciativa més de promoció de màrqueting".

S'ha mostrat preocupat perquè una iniciativa d'aquestes característiques "debiliti una iniciativa tant important com és pel nostre país l'existència d'un domini .cat, que no és un domini territorial". Ha defensat que el domini .cat "és incloent, inclou a tothom d'Internet que tingui una cosa a veure amb la cultura catalana" i ha considerat que "dominis com el .bcn són més excloents". Per això ha demanat que "Barcelona hauria de jugar d'una vegada per totes el paper de capital de Catalunya i abandonar percepcions abandonades de veure Catalunya com la gran àrea metropolitana de la ciutat de Barcelona".

El PP vol substituir el .cat a Barcelona
Per la seva banda, Amadeu Abril, assessor municipal del projecte, ha subratllat que el .cat –del qual ell mateix en va ser un dels seus impulsors– té un caràcter lingüístic i cultural, que no se centra només en l'àmbit de Catalunya, sinó que s'utilitza també en institucions de les Balears, València o Catalunya Nord. Tot i això cal recordar que a mitjans mes de setembre d'aquest any, la regidora del PP a l'ajuntament barceloní Àngels Esteller va afegir al seu suport a la iniciativa la petició que un cop aconseguit el nou domini, aquest utilitzés per substituir totes les adreces electròniques dependents de l’Ajuntament que a dia d'avui porten el domini .cat. La petició va ser considerada com a "maniobra política" per representants de CiU i ERC al consistori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Salut

Una visió integral per tractar els TCA en adults de tot el país

Martorell
Societat

Mor Joan Camps Florit, flabioler de les festes de Sant Joan de Ciutadella

El Terracotta Museu presenta ‘Contingent’ del ceramista Lluís Xifra

LA BISBAL D’EMPORDÀ
SUCESSOS

Comissen una boa i una pitó de Birmània a un particular

Monistrol de Montserrat
METEOROLOGIA

Les comarques de Lleida poden superar demà els 40 graus

LLEIDA
societat

La Festa de l’Estiueig de Ribes de Freser estarà dedicada a Àngel Guimerà

Ribes de freser

Reforç policial i un dron nocturn a Mataró per vigilar les Santes

mataró
ECONOMIA

El sector del turisme rural vol que es regulin els pisos turístics als pobles

Barcelona
TURISME

Les reserves als càmpings del Pirineu de Lleida freguen el 90%

Lleida