Societat

Senyals de vida de les tres famílies catalanes que estaven il·localitzables a Xile

Només els parents del noi d'Alella arrossegat pel tsunami de l'illa de Robinson Crusoe continuen sense saber si és viu o no

Tres famílies catalanes que han viscut en la incertesa des de dissabte ja respiren tranquil·les, perquè els seus parents que es trobaven a Xile dissabte, durant el terratrèmol, han estat localitzats sans i estalvis.

Miguel Herrero, el turista català que estava de viatge a Xile amb la seva xicota Mercedes Sánchez, Joan Badal, fill de Vilanova i la Geltrú però establert a Xile, i Gemma López i la seva família estan bé.

Les seves famílies respectives ho han sabut aquest dimecres a primera hora de la tarda. En el cas dels Herrero, el mateix Miguel ha contactat amb un familiar per telèfon quan ha aconseguit recuperar, parcialment, la cobertura en el seu telèfon mòbil, quatre dies després del terratrèmol. Després de la primera trucada, ha contactat amb la seva germana Eva. "No ha pogut trucar-nos fins avui perquè les comunicacions havien caigut totalment. Avui ha aconseguit recuperar la cobertura a estones", ha explicat la noia a l'AVUI.cat.

Tot i que li ha garantit que tant ell com la seva companya es troben bé, no s'ha entretingut a donar detalls sobre com van viure el terratrèmol. "L'únic que ens interessa ara és saber que han aconseguit agafar un autobús i sortir de Cañete per anar cap a Angol, que és una població més al sud no afectada pel terratrèmol, i què necessiten, si necessiten diners o roba", argumenta Eva Herrero. Un cop a Angol, intentaran organitzar-se i decidir què han de fer, ja que estaven de viatge des del 9 de gener i no tenien previst tornar fins al 25 de març.

Una altra família que ha recuperat la calma és la de Joan Badal, fill de Vilanova i la Geltrú però que fa molts anys que viu a Concepción, a Xile, on està casat i té fills i néts. Ha estat precisament un d'aquests néts que ha contactat amb la branca catalana de la família a través del Facebook. Així saben, almenys, que estan bé, tot i que encara no hi han pogut parlar. Tampoc han tingut cap informació per part de les autoritats.

I aquesta tarda, les autoritats han comunicat han localitzat a El Pingueral (a la regió de Bío Bío) Gemma López juntament amb el seu marit xilè, la seva filla i els seus pares, de visita al país sud-americà. El germà de Gemma, Francesc Enric, ha explicat a l'AVUI.cat que han rebut la confirmació oficial que estan sans i estalvis, tot i que encara no hi han pogut parlar directament.

Només continua la incògnita sobre Miquel Marín, d'Alella, que va ser arrossegat pel tsunami associat al terratrèmol a l'illa de Robinson Crusoe però que, per ara, no ha estat trobat, ni viu ni mort.

El secretari general de la vicepresidència del govern català, Rafael Niubò, i el mateix vicepresident, Jose-Lluís Carod-Rovira, han fet gestions per ajudar les famílies a rebre notícies dels seus parents, Niubò des de Barcelona i Carod des de l'Argentina, on era de viatge oficial. Niubò ha contactat amb les famílies i ha habilitat un telèfon per atendre-les, el 93 567 64 19, tants pel que fa als casos que ja es coneixen perquè han anat sortint als mitjans de comunicació com altres casos, si n'hi ha.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.