Societat

Sarkozy i Brown anuncien que l'oferta de la UE per fer front al canvi climàtic arribarà als 2.000 milions d'euros anuals

Els mandataris francès i britànic asseguren que s'aconseguirà arribar a la xifra dels 6.000 milions d'euros en ajudes per als països pobres perquè puguin fer front al canvi climàtic. Fan una crida als Estats membres perquè redueixin l'emissió de gasos en un 30%

El primer ministre britànic, Gordon Brown, i el president francès, Nicolas Sarkozy, han assegurat aquest divendres a Brussel·les que l'oferta que la UE farà durant la cimera de Copenhaguen per ajudar els països pobres a lluitar contra el canvi climàtic durant el període 2010-2012 superarà els 2.000 milions d'euros anuals, és a dir, més de 6.000 milions d'euros en total. A més, els dos mandataris han fet una crida a la UE perquè augmenti del 20% al 30% el seu objectiu de retallar les emissions de l'efecte hivernacle el 2020 respecte als nivells del 1990 per poder aconseguir així un acord "ambiciós" a Copenhaguen que es converteixi en jurídicament vinculant al cap de sis mesos.

"Anunciarem una xifra que superarà els 2.000 milions d'euros", ha assegurat Brown durant una roda de premsa conjunta amb el president francès. Per la seva banda, Sarkozy ha anunciat que França aportarà a aquest fons la mateixa quantitat que el Regne Unit, és a dir, gairebé 900 milions d'euros en tres anys.

Els dos mandataris han remarcat que sense aquest finançament serà impossible que els països pobres acceptin un acord de lluita contra el canvi climàtic que substitueixi el protocol de Kyoto. Aquesta xifra "és essencial per demostrar als països en vies de desenvolupament que som seriosos quan demanem un acord internacional sobre canvi climàtic", ha afirmat Brown.

Per la seva banda, Sarkozy ha insistit que sense una oferta de finançament per als països pobres "no hi haurà acord a Copenhaguen".

A l'espera d'una resolució definitiva aquest divendres, una dotzena d'Estats ja han deixat caure quants diners estan disposats a oferir. S'espera que França, Alemanya i el Regne Unit aportin uns 1.000 milions pel període 2010-2012. Suècia en concedirà 765, l'Estat espanyol 300, Dinamarca 160, Bèlgica 150, Finlàndia 100, Polònia entre 50 i 60, Portugal 9 i Eslovàquia 3. Els Estats de l'est, com Letònia, Bulgària i Hongria, no caldrà que, de moment, contribueixin a l'aportació comunitària degut a la seva dèbil situació econòmica.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.