Societat

Només els dos regidors de la CUP s'apunten a la querella contra la jutgessa que vol empresonar un exinsubmís

L'Ajuntament de Vilafranca del Penedès no participarà, com a institució, en la querella que s'ha de presentar aquest dimecres, contra la titular del jutjat penal número 15 de Barcelona, Isabel Gallardo, que ha ordenat l'empresonament d'un exinsubmís per uns antecedents que haurien d'estar cancel·lats, segons argumenta la defensa del jove.

Tot i que l'any 2000 l'Ajuntament sí que va sol·licitar per a David Sánchez l'indult de la pena que ara li volen fer complir, la corporació ha preferit no fer el pas que se li proposava ara. Sí que signaran la querella, a títol individual, els dos regidors de la CUP del consistori, Xavier Navarro i Otger Amatller, a més dels sindicats Coordinadora Obrera Sindical i CSC Intersindical, tots dos vinculats a l'esquerra independentista.

La denúncia pretén demostrar que l'ordre d'empresonament de David Sánchez es base en diverses decisions judicials manifestament injustes que constitueixen, per tant, un delicte de prevaricació. Els retrets a Isabel Gallardo comencen per no haver arxivat la causa contra Sánchez pels aldarulls del 12 d'octubre de 1998, pel qual va ser condemnat a l'any i mig de presó que ara la magistrada li vol fer complir. La sentència va ser declarada ferma l'any 2000 i va quedar en suspens mentre el ministeri de Justícia estudiava si concedia l'indult.

L'advocat de Sánchez, Felip Vidal, recorda que cinc anys després, el 2005, la pena va prescriure, raó per la qual Gallardo hauria d'haver arxivat definitivament el cas el maig del 2006, quan va rebre la denegació de l'indult. En lloc de fer això va reobrir l'expedient, que estava arxivat provisionalment i, malgrat que no va localitzar Sánchez perquè havia canviat de domicili, va dictar l'ordre d'ingrés a la presó. Va demanar als Mossos que el localitzessin, però tampoc el van trobar, i aleshores va dictar l'ordre de recerca i captura que va sortir a la llum la nit de Reis, arran d'una identificació per una pintada feta en una façana. 

La jutge al·lega també que no es pot suspendre la pena de Sánchez perquè no ha pagat la indemnització fixada al policia lesionat en els aldarulls, però Vidal respon que "ella mateixa va declarar insolvent" Sánchez fa anys, de manera que va quedar lliure d'aquesta obligació que ara li torna a reclamar.

L'altre punt de la discussió són els antecedents com a insubmís de Sánchez. De fet, sense aquests antecedents no se'l podria obligar a ingressar a la presó perquè la pena és inferior als dos anys. La magistrada manté que els antecedents encara són vàlids perquè l'implicat no els ha fet cancel·lar, però l'advocat del jove recorda que la llei orgànica 3/2002, en la seva disposició transitòria diu que els antecedents per insubmissió al servei militar havien de ser cancel·lats "d'ofici" pels jutges que en trobessin en els expedients a causa de l'abolició de la mili i del delicte d'insubmissió.

Segons el lletrat, la jutgessa coneix perfectament aquestes circumstàncies legals i totes les decisions que ha pres sobre el cas són "injustes". De fet, hi ha dos nois més de Vilafranca que tenen el mateix historial que David Sánchez i les seves causes, en mans d'altres jutges, van ser arxivades.

Un cop presentada la querella, l'advocat de Sánchez demanarà la recusació de la jutge. També espera la resposta al recurs presentat contra l'ordre d'empresonament immediat. Mentrestant, el jove està il·localitzable, ja que en qualsevol moment podria ser detingut per ser traslladat a la presó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.