Societat

Les obres del TGV al Clot ja fan els primers desperfectes

Les màquines han impactat en dues finques, han embrutat façanes i han trencat rajoles

L’agost de l’any passat l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va assegurar que les obres del túnel del TGV no provocarien cap gran trasbals als veïns del Clot perquè seria “l’obra més vigilada de la història de la ciutat”, i va garantir que els afectats estarien constantment informats. Una mica més d’un any després, la informació del consistori és pràcticament inexistent i les màquines ja han començat a causar els primers desperfectes a les finques.

La proximitat als edificis de la màquina perforadora que està col·locant els pilons a la banda muntanya de Mallorca a tocar de Navas de Tolosa ha embrutat de fang totes les façanes, ha desenganxat de la paret rajoles i peces de marbre i ha esquerdat la vorera.També ha convertit en molt arriscat per al vianant que vol anar fins a Biscaia passar per l’estret passadís que l’obra ha deixat lliure, perquè no hi ha cap protecció i perquè la vorera s’ha inclinat.

L’altra màquina que hi ha més a prop del xamfrà ha topat contra dues façanes. En una de les finques hi ha deixat la seva empremta a la paret. En l’altra s’ha endut part de la barana de vidre d’una terrassa.
Informes dels danys

Precisament ahir, l’administrador d’algunes de les finques més afectades parlava amb els veïns i recollia dades per fer l’informe de danys que s’haurà de presentar a Adif. “El dia que vaig tornar de vacances la façana de la botiga era plena de fang ressec i el vaig haver de netejar jo perquè ningú ho va treure”, assegurava ahir la propietària d’una botiga de roba per a criatures que remarcava que el juliol passat va perdre 2.000 euros en vendes per culpa de les obres.

No és l’única que es queixa de la pluja de fang, dels greuges econòmics generats al comerç en moments de crisi i de la impunitat amb què s’ha actuat aprofitant que la gent era de vacances. A l’altra banda del carrer, un veí del número 660 del carrer Mallorca assegurava que havien trigat una setmana a netejar la porta de la finca, nova de trinca. “Els havies d’anar al darrere i insistir perquè ho fessin”, criticava.

Tanmateix, aquest no ha estat l’únic regal de benvinguda amb què s’han trobat els veïns d’aquesta mena de zona zero al retorn de les vacances. Fins a mitjans d’aquest mes hauran d’aguantar la pudor de gasoil i el soroll eixordador de les màquines de forma ininterrompuda. Tal com va avançar l’AVUI el 31 d’agost passat, s’estan fent obres de dilluns a diumenge, de vuit del matí a onze de la nit, per garantir que el 14 de setembre els nens del CEIP Octavio Paz puguin accedir a l’escola. Ara acostar-s’hi és una odissea: la vorera amb prou feines arriba al metre d’amplada i està plena de tanques. “No es pot aguantar. Només de passar per aquí ja tinc mal de cap”, es queixava una veïna que intentava arribar ahir al supermercat amb el carro. Cap estudi sonomètric, de moment.

La decisió de fer obres de dilluns a diumenge l’ha pres l’Ajuntament. Tanmateix, el director d’Infraestructures, Manuel Valdés, no es va posar en contacte amb les entitats veïnals per explicar les raons d’aquesta decisió –que incompleix els compromisos adquirits per Hereu– fins que no es va publicar la notícia el mateix dilluns. L’única informació als veïns eren uns fulls penjats als portals.

Retards i presses
L’ombra del retard plana sobre les obres del túnel del TGV i les presses per acabar-les alarmen molt els veïns. Tot i que Adif va declarar a aquest diari que la instal·lació dels pilons segueix el calendari previst, la realitat és que una avaria en una de les màquines i la impossibilitat de substituir la peça afectada fins fa pocs dies ha fet retardar més d’una setmana l’obra. L’Ajuntament només preveu tenir endreçat el pas a l’escola. La urbanització de Mallorca, entre Navas i Biscaia, no s’acabarà previsiblement fins a la primera quinzena d’octubre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Comencen les obres del primer cohabitatge cooperatiu per a gent gran

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Societat

Mor l’empresari mallorquí Rafael Moyà

SERVEIS

Salut aixeca les restriccions a Vallirana per l’episodi de terbolesa de l’aigua

Vallirana
Societat

Mor Jaume Torras, historiador referent de l’origen de la industrialització

SOCIETAT

Sancionen TMB per infringir la llei en els plans d’igualtat i els protocols d’assetjament

Barcelona

Una avaria deixa sense aigua les urbanitzacions Font Bona i Selva Brava

LLAGOSTERA
societat

Una incidència tecnològica global afecta l’aeroport del Prat, el 061 i diversos hospitals

barcelona
SOCIETAT

Repunt de furts a Lleida i preocupació per l’aparició d’armes blanques en aldarulls

Lleida

Dos denunciats per un abocament il·legal enmig del bosc

BESCANÓ