Societat

Superordinador al servei de la previsió de la contaminació

El Barcelona Supercomputing Center (BSC) acaba d’estrenar el servei de predicció de la qualitat de l’aire més potent del món. El projecte Caliope fa servir la capacitat de càlcul del superordinador Mare Nostrum per dibuixar mapes de previsió de la contaminació amb una precisió fins ara desconeguda.

El sistema permet calcular les condicions atmosfèriques amb 48 hores d’antelació per a cinc dels elements contaminants principals (partícules de menys de 10 micrograms, ozó, òxids de nitrogen, monòxid de carboni i diòxid de sofre). Les bases de dades sobre emissions i els models de càlcul s’apliquen per dibuixar els mapes de la contaminació a Catalunya, la Comunitat de Madrid, el conjunt de l’Estat i el continent europeu.
L’objectiu a curt termini és aconseguir mapes de resolució d’un quilòmetre per a Barcelona i Madrid, de quatre quilòmetres per al conjunt de l’Estat i de dotze quilòmetres per a tot Europa. No existeix enlloc del món cap sistema que ofereixi previsions de qualitat de l’aire amb aquesta resolució, segons ha explicat José María Baldasano, director del departament de ciències de la terra del BSC i coordinador del projecte. Els resultats bàsics d’aquest projecte –previsions amb mapes estàtics i animacions– es poden consultar des del setembre a l’adreça d’Internet http://salam. upc.es/caliope.
Les previsions del sistema Caliope s’aconsegueixen a partir de quatre models que aporten dades sobre transport de substàncies químiques, condicions meteorològiques, emissions de contaminants i presència de pols natural. Aquesta gran quantitat de dades es processen amb el Mare Nostrum fins a aconseguir unes imatges que mostren l’evolució de la contaminació prevista. Els experts catalans han adaptat i millorat els models existents per perfeccionar l’obtenció de previsions.

Durant la preparació del sistema, els experts comparen els resultats aconseguits amb les dades reals (obtingudes amb les estacions de control de la contaminació) per anar incorporant al model les millores necessàries. Les dades comparades en aquesta revisió fan referència tant a les mitjanes anuals com als episodis de contaminació més específics.

José María Baldasano ha detallat que les previsions de la contaminació aconseguides durant la fase de proves del projecte han mostrat una precisió molt alta. De fet, durant els últims mesos s’han posat a prova el model i el sistema de càlcul revisant un per un els mapes de contaminació del 2004, una feina que hauria estat impossible de portar a terme sense la capacitat de càlcul del Mare Nostrum, segons Baldasano.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Política

Mor Encarna Jordan, activista independentista, antifeixista i internacionalista

SOCIETAT

Menys incompliments sanitaris en els locals de tatuatges de l’àrea de Barcelona

Barcelona

L’Ajuntament denuncia per primer cop un fons voltor

girona
INFRAESTRUCTURES

Interromput el tren entre Sant Vicenç de Calders i Lleida per un descarrilament

El Vendrell
INFRAESTRUCTURES

Comencen les proves d’integració del tramvia entre Glòries i Verdaguer

Barcelona
HABITATGE

La FAVB celebra l’acord per construir de 1.800 pisos de protecció oficial

Barcelona
SERVEIS

A licitació sis autobusos híbrids de Tarragona per 3,6 milions

Tarragona
SERVEIS

Reforcen la Guàrdia Urbana amb 12 nous agents

Tarragona
La Jonquera

Autorització del parc eòlic Galatea, però només és administrativa

La Jonquera