Societat

Rebaixa per als VAO als túnels de Vallvidrera a l’estiu

Un sistema de càmeres detectarà el nombre d’ocupants de cada vehicle

Els vehicles que passin pels túnels de Vallvidrera amb tres persones a bord o més tindran un 20% de descompte a partir de l’estiu. Ho va confirmar ahir el president de Tabasa, Josep Mir, que va assegurar que en els pròxims mesos s’adequarà el peatge a les necessitats del nou sistema per comptabilitzar el nombre d’ocupants de cada vehicle. La concessionària pública faria així un primer pas per adaptar-se a la reforma del sistema de peatges que a mitjà termini vol implantar el departament d’Obres Públiques.

Des de fa mesos Tabasa assaja juntament amb la UPC un mètode per comptabilitzar automàticament els ocupants dels vehicles. Descartada l’opció de les càmeres amb infrarojos, tot indica que s’optarà per un sistema de càmeres de videovigilància que, amb el suport d’un programa informàtic, permetrà comptar el nombre de persones a partir de les imatges.

Bàsicament, però, el sistema té dos inconvenients. El primer és de fiabilitat, tant a l’hora d’evitar el frau com a l’hora de minimitzar els errors. El segon serà el del temps. Els vehicles que vulguin obtenir el descompte s’hauran d’aturar al peatge perquè les càmeres puguin fer la comprovació del nombre d’ocupants del vehicle. No serà, doncs, un sistema ràpid com el Teletac.

Nous sistemes
Que Tabasa comenci amb aquest sistema a Vallvidrera no vol dir que acabi sent el que s’utilitzi definitivament a la xarxa viària catalana per comptabilitzar el nombre d’ocupants dels vehicles que passen els peatges. A banda de la prova que els enginyers de la UPC estan realitzant a Vallvidrera, altres empreses investiguen vies diferents, com és el cas d’un dispositiu semblant al Teletac que comptabilitza el nombre de persones que hi ha al cotxe i transmet la informació al peatge.

Sigui com sigui, Tabasa està decidida a començar els descomptes aquest estiu. Això sí, el conseller Nadal va voler tenir un record per Albert Vilalta, director general de la concessionària segrestat per Al-Qaida en una expedició solidària a Mauritània. Per Nadal, Vilalta “va ser un dels promotors de la mesura” i “no la posarem en marxa fins que no torni”. “Serà la nostra manera de donar-li la benvinguda”, va reblar el conseller.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.