Societat

Justícia ultima la llei pensada per evitar un segon cas Palau

La norma pel control de les fundacions arribarà al Consell Tècnic del govern a l’abril i instaura l’obligació de màxima transparència en els comptes, la responsabilitat dels patrons i un règim sancionador

L’escàndol del Palau de la Música ha posat de manifest els dèficits evidents de l’administració per controlar l’ús que fan les fundacions privades del diner públic que reben en forma de subvenció, ni més ni menys que el 48 per cent del pressupost global. Evitar nous casos com el de la Fundació Palau de la Música-Orfeó Català –veritable forat negre per on Fèlix Millet i Jordi Montull haurien fet evaporar 35 milions d’euros– és l’objectiu de la nova llei del Protectorat de Fundacions que està enllestint el departament de Justícia. La llei també permetrà fer front a casos com el d’Intervida o als recels generats en el seu dia pel trànsit dinerari entre la FECAC i la fundació del mateix nom.

L’avantprojecte de llei ja ha superat el tràmit d’exposició pública i al·legacions i es preveu que arribi a la taula del Consell Tècnic del govern –pas previ a l’aprovació de l’executiu– a l’abril. Més transparència de les fundacions, la responsabilitat dels seus patrons i, per primer cop, la introducció d’un règim sancionador són les principals novetats de la norma.

Amb la nova llei les fundacions estaran obligades a presentar els seus comptes al Protectorat cada any; actualment el fet de no presentar-los durant dos exercicis pot ser motiu d’inspecció. També s’estableix l’obligació d’informar l’administració sobre l’acumulació de càrrecs en una persona, circumstància que evoca la figura de Fèlix Millet, que feia i desfeia tant a la Fundació del Palau com al Consorci i a l’Orfeó.

Una altra de les mesures introduïdes que també recorda el cas Palau és la que faculta el Protectorat a inspeccionar les fundacions que destinin recursos a despeses no vinculades amb l’objecte fundacional o desproporcionades respecte al seu volum d’ingressos.

La norma obligarà les fundacions a la transparència no només amb l’administració, sinó també amb els ciutadans. D’aquesta manera, s’introdueix la figura no obligatòria del balanç social com a eina d’avaluació, instrument que algunes fundacions ja han posat en marxa en els últims anys. Les fundacions també hauran d’activar mecanismes d’autocontrol.

La part polèmica és la que regula, per primera vegada, “un règim sancionador amb l’objectiu de garantir la voluntat fundacional i el funcionament adient de l’entitat”. El Protectorat també podrà instar la intervenció judicial.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Societat

El grup de suport a les persones sense llar de Badalona segueix en lluita

Badalona
Societat

Manresa controlarà l’impacte acústic de la Festa Major Alternativa

Manresa
llengua

La varietat dialectal, protagonista al setembre del festival “Posa-hi tu l’accent”

prada
Societat

La Policía Nacional marxa de Sant Cugat mentre no troba nou emplaçament

Sant Cugat del Vallès
Infraestructures

A licitació la connexió de l’L9 i Rodalies al Prat

El Prat de Llobregat
Itàlia

Recuperen el cos de l’última desapareguda en el naufragi del ‘Bayesian’

Barcelona
infraestructures

Cauen els primers arbres al parc Joan Miró tot i les protestes

barcelona
Societat

Troben sense vida el magnat britànic Mike Lynch

Transports

Renfe no diu com resoldrà el tall entre Tarragona i Sant Vicenç de Calders

Tarragona