Societat

L'OMS eleva a 5 el nivell d'alerta per la grip nova i anuncia la imminència de la pandèmia

La directora general de l’organització avisa que “tota la humanitat està sota l’amenaça d’una pandèmia”

L’Organització Mundial de la Salut finalment va prendre ahir la decisió d’elevar el nivell d’alerta mèdica de 4 a 5, en una escala en què el 6 és el nivell de màxima alerta, un cop es va poder comprovar que la llista de països amb casos confirmats o sospitosos continuava augmentant. L’anunci el va fer la directora general de l’OMS, Margaret Chan.

Aquesta mesura suposa situar-se en el pas previ a la declaració de pandèmia, o el que és el mateix, de reconèixer l’abast mundial de l’epidèmia. “Tota la humanitat està amenaçada per una pandèmia”, va dir Chan, que va fer una crida als governs, les indústries farmacèutiques i la comunitat de negocis perquè uneixin esforços i recursos per fer front a la crisi.

El secretari general adjunt de l’organisme sanitari, Keiji Fukuda, havia declarat feia unes hores, abans que es confirmés l’extensió de l’epidèmia, que “ens estem acostant a la fase 5, però encara no hi hem arribat. Declarar-la és un pas significatiu i hem d’estar del tot segurs que hi ha transmissió sostinguda del virus de persona a persona en dos països de la mateixa regió, com a mínim”. L’alt dirigent havia vaticinat que la grip continuaria estenent-se i provocant nous malalts arreu del planeta. “És poc probable que s’aturi ara en aquest punt”, havia dit Fukuda, que havia afegit que els experts encara no saben “com el virus afecta les persones i com pot evolucionar d’un estadi lleu a un de seriós”.

A primera hora de la nit es va decidir agreujar la qualificació de l’alerta en compliment dels protocols de l’OMS, que estableixen que quan un virus es transmet de persona a persona en almenys dos països s’ha de declarar el nivell 5 d’alerta.

Cas mortal als EUA
Un nen mexicà de només 23 mesos es va convertir ahir en la primera víctima mortal de l’epidèmia de grip porcina als Estats Units. La defunció es va registrar en un hospital de Houston al qual va ser traslladat el nadó després que el dia 13 li van detectar la malaltia.

El nen era a la ciutat fronterera de Brownsville, a la qual s’havia desplaçat amb els seus pares per visitar uns familiars. El director d’urgències de l’hospital on va morir, David Persse, va explicar que totes les persones que havien estat en contacte amb el nen havien estat examinades i que cap presentava símptomes de tenir el virus.

El que sembla clar és que el menor es va contagiar del virus al seu país d’origen. Tot i això, el president dels Estats Units, Barack Obama, després de donar el condol als familiars del nen, va alertar que l’epidèmia “és prou greu i preocupant per prendre tot tipus de precaucions”. En aquest sentit va demanar especial col·laboració a les escoles, que va dir que no han de dubtar a tancar les portes uns dies si detecten un cas sospitós.

Pel que fa a l’estadística, l’OMS només tenia confirmada de forma oficial ahir a la tarda, pels resultats obtinguts als laboratoris, la mort de vuit persones a tot el món i l’afectació de 114. Aquestes dades contrasten amb les que ofereixen els respectius governs dels països afectats. Només a Mèxic ja s’han comptabilitzat 159 defuncions i 1.600 persones afectades pel virus.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.