Societat

L'Audiència no veu clar el risc de reincidència del violador

Recorda que només hi ha un informe sol·licitat per la fiscalia i que no ha pogut ser rebatut per un altre especialista

L’Audiència de Barcelona va emetre ahir una resolució en què posa en dubte els arguments que apunten que José Rodríguez Salvador, conegut com el Violador de la Vall d’Hebron, no està rehabilitat i que han servit a la fiscalia per demanar que es prolongui l’estada de Rodríguez a la presó durant quatre anys més. Els magistrats de la secció cinquena de l’Audiència fan aquestes consideracions en la resolució en què es comunica que Rodríguez ja ha extingit la condemna i que, per tant, ha de ser posat en llibertat.

En la seva argumentació, els magistrats afirmen que “sembla que hi ha un risc de reiteració delictiva”, però subratllen que aquesta circumstància no ha pogut ser valorada en profunditat, ja que l’exposa “un únic psicòleg de la presó, en un informe emès a sol·licitud del mateix fiscal”, i que per tant és una circumstància que no ha pogut ser sotmesa a “cap tipus de contradicció”.

Aquesta resolució va ser comunicada ahir mateix a l’interessat, el qual va tenir així coneixement oficial del seu “llicenciament definitiu”, que avui es traduirà en la seva sortida al carrer després de passar-se setze anys entre reixes. El document també es va posar en coneixement del centre penitenciari on està ingressat, Quatre Camins, perquè “procedeixi a la seva excarceració de conformitat amb la llei i la liquidació de la condemna ja aprovada definitivament el març del 1999”.

És precisament aquest últim aspecte el que en aquesta resolució es torna a recordar per insistir que la voluntat de la fiscalia de reconsiderar ara el temps de compliment de la condemna de Rodríguez Salvador està fora de lloc.

El Suprem espera
La resolució de la secció cinquena de l’Audiència va sorprendre ahir les màximes autoritats judicials i polítiques del país en l’acte d’obertura de l’any judicial que es va celebrar al Palau de Justícia de Barcelona. La fiscal en cap del TSJC, Teresa Compte, va explicar que el ministeri públic té ara cinc dies per presentar un recurs de cassació a la resolució dictada ahir i que el presentaran. Compte va explicar que no havien recorregut fins ara l’alliberament de Rodríguez perquè la doctrina Parot va ser aprovada pel Tribunal Suprem l’any 2006.

Per la seva part, la consellera de Justícia, Montserrat Tura, va recordar que Catalunya ha estat pionera en l’aplicació dels programes de rehabilitació de delinqüents sexuals a la presó, i que són precisament aquests programes els que permeten detectar el grau de rehabilitació dels reclusos. La consellera va explicar que com a administració penitenciària no té altra sortida que alliberar el reclús, perquè fer el contrari seria vulnerar la llei.

La presidenta del TSJC, Maria Eugènia Alegret, va subratllar que “Rodríguez no surt abans d’hora, sinó que ho fa de forma ordinària i en aplicació de la llei”. Alegret va apuntar la possibilitat que en un futur s’estudiïn “formes de control fora de la presó”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.