Societat

La jutge de Gandesa conclou que l’incendi d’Horta va ser intencionat

Els acusats van dir que anaven a fer barranquisme i van acabar retratant-se encenent el foc

Lorenzo F.M. i Joan Antoni P.M., els dos detinguts dijous passat com a responsables de l’incendi mortal d’Horta de Sant Joan de l’estiu del 2009, van arribar al poble el dilluns 20 de juliol a la tarda i van comprar una petita bombona de càmping gas a la gasolinera. Van dir que anaven a fer barranquisme als Ports i van marxar a peu fins al mas de Pixantó. Hores després un veí els va veure abandonant aquest indret i ho va explicar als Mossos. Poc abans Lorenzo i Joan Antoni havien iniciat un dels pitjors incendis dels últims anys, que va arrasar centenars d’hectàrees d’espais protegits i en el qual van morir cinc bombers GRAF. La jutge que instrueix el cas ha conclòs que ho van fer de forma intencionada.

Des de l’incendi, fa mig any, el govern ha defensat l’informe dels Agents Rurals (Medi Ambient), segons el qual el foc el va provocar un llamp caigut dies abans. Tanmateix, no només la gent del poble, sinó també Mossos i bombers van desconfiar des del principi d’aquesta explicació. Tampoc el llamp va convèncer la jutge de Gandesa, que s’ha decantat per un informe de la policia que apunta als detinguts.

Els dos acusats, que tenien experiència en treballs d’extinció d’incendis, van ocultar durant mesos la seva culpabilitat. Finalment van ser detinguts dijous i després de declarar al jutjat van ingressar a la presó, a l’espera de judici. Tot i que van dir que només volien escalfar-se el sopar i van negar haver volgut provocar l’incendi, segons la jutge hi ha “indicis més que suficients per presumir el contrari”. La jutge instructora basa aquesta sospita en les contradiccions dels seus testimonis sobre què havien anat a fer aquell dia al mas Pixantó, el lloc on van fer el foc i la direcció que van agafar les flames. Les trucades intervingudes pels Mossos han estat claus per aprofundir en la culpabilitat dels dos detinguts.

Joan Antoni P.M. va fer fotos de Lorenzo F.M. encenent el foc i després tots dos van abandonar la zona sense avisar ningú. Segons la jutge, a més, resulta “significativa” l’actitud de Joan Antoni, que va reconèixer haver-se aturat en la fugida per fer fotos de les flames. Un veí del poble se’ls va trobar quan marxaven, amb un gos. L’endemà encara rondaven pel poble.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.