Societat

La precarietat laboral comporta riscos per a la salut

Experts de l'àmbit universitari, del sanitari, sindicalistes i polítics reunits avui a Barcelona han assegurat que la precarietat laboral "comporta riscos per a la salut de l'individu" i el situen "en una posició d'indefensió i incertesa", segons ha explicat avui el coordinador general de EUiA, Jordi Miralles.

Miralles ha estat l'encarregat de donar a conèixer avui la Carta de Barcelona, un document que presenta les conclusions de les Jornades Europees sobre Precarietat i Salut, en les que diferents experts de la UE han debatut sobre la precarietat laboral. A les jornades hi han participat totes les forces polítiques d'esquerra catalanes: ERC, PSC, ICV-EUIA; i diversos sindicats, entre ells CCOO i USOC.

Segons ha explicat Miralles a Europa Press, la precarietat és "l'expressió del model social que s'està forjant a Catalunya, Espanya i la Unió Europea", tot i que, d'altra banda, "hi ha un model d'Europa que nosaltres defensem" que és "l'Europa dels drets davant de la precarietat".

Miralles ha exposat algunes dades sobre el mercat laboral català, com per exemple que a Catalunya el 24% dels contractes són eventuals i que els treballadors precaris tenen "el doble d'accidents laborals". També ha afirmat que els joves espanyols se'n van de casa vuit anys després que la mitjana de la UE, el que mostra "un problema de precarietat i habitatge".

Segons Miralles, aquesta precarietat no només genera patologies i problemes greus de salut, sinó que també afecta la vida quotidiana de les persones ja que "els genera incertesa, inseguretat i por".

Els més afectats, majors de 40 anys i immigrants
Els col·lectius més afectats, segons la Carta de Barcelona, són les persones majors de 40 anys, "que si perden el treball perquè tanca l'empresa o deslocalitza, es queden en una posició molt vulnerable". Així mateix, els immigrants, "que aporten mà d'obra i paguen els impostos" però que tot i això la societat "no els garanteix tots els drets".

Entre les patologies que genera la precarietat hi trobem, segons Miralles, la persecució, l'assetjament psicològic i la depressió. "Saber que et poden acomiadar del treball genera frustració i dependència, i nega l'autonomia de la persona". Això, en definitiva, "té repercussions en l'autoestima personal".

El coordinador d'EUIA ha expressat que el model que la formació proposa és "l'Europa de la raó, els drets, la democràcia i la pau" davant d'un model "que retalla drets i és agressiu amb la salut".

També ha apuntat que la coordinació de les forces polítiques, els sindicats i els moviments socials és "necessària" per a pal·liar la precarietat laboral, i que presentaran les propostes a instàncies parlamentàries de Catalunya, Espanya i Europa, així com a l'OIT i l'OMS.

Miralles ha reiterat la petició del Govern que es compleixi l'Estatut i que es traspassi la inspecció de treball a Catalunya per a poder "tenir més instruments" per a pal·liar la precarietat.

També ha insistit en el compromís de la Generalitat d'incrementar els recursos destinats a la salut, perquè al final de la legislatura "acabem amb una inversió en sanitat igual a la mitjana de la UE dels 15".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.