Societat

La meitat de les famílies afectades per l'explosió no saben quan podran tornar al seu pis

La meitat de la finca de la rambla Prim-Andrade, que dilluns va patir una explosió en la qual van morir tres persones, trigarà mesos a tornar a ser habitable. Els pèrits no poden encara determinar quant temps trigaran a fer les reparacions necessàries per deixar els pisos de quatre plantes en condicions d'habitabilitat. Aquesta és la primera conclusió del primer dia d'exàmens tècnics després de la tragèdia.

L'habitatge que va explotar és el primer tercera i les plantes més malmeses són les que l'envoltaven, l'entresòl de sota i les dues superiors. De la quarta planta a la setena els danys no són tan greus i els veïns hi podrien tornar en un termini de vint dies, segons van avançar ahir els pèrits que han avaluat els danys.

A les vuit plantes que té la finca d'Andrade, 259 hi ha un total de 32 pisos, a raó de quatre per replà. A més, hi ha set botigues a la planta baixa. Els experts confien que a partir de la quarta planta i fins a la setena, que són les que no han sofert danys estructurals, els pisos puguin tornar a ser habitables tan aviat com s'arreglin les canonades i els subministraments d'aigua, llum i gas. Els comerços dels baixos tenen afectacions molt desiguals, segons l'aigua que els ha entrat, i podrien reobrir un cop netejada la finca.
Comissió de seguiment
Pel que fa als pisos situats de l'entresòl a la tercera planta, que són els que van resultar més malmesos, no hi ha data per tornar-hi.

La comissió d'obres que farà el seguiment de les reparacions, i en la qual estan representats els veïns, les companyies asseguradores i els professionals que han d'executar els treballs, es va constituir ahir. El president de la comunitat de propietaris, Antoni Vilches, va assegurar que té el compromís de l'alcalde, Jordi Hereu, que l'Ajuntament es personarà com a part en les reclamacions judicials que es puguin produir. "Ho ha dit davant de 50 persones i fins ara l'Ajuntament s'ha portat molt bé i ha complert", afirma Vilches. El consistori s'ha fet càrrec d'allotjar els veïns en un hotel. "Ens paguen el dormir i el menjar fins demà i a patir de dijous se'n farà càrrec la companyia asseguradora", va explicar Vilches.

L'Ajuntament també s'ha compromès a mantenir la vigilància policial a la finca fins que es tornin a col·locar els tancaments a portes i finestres. La vigilància s'havia d'aixecar 48 hores després de l'explosió, però Hereu es va comprometre a mantenir-la fins que calgui.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.