Societat

La plataforma contra la MAT capitalitza la indignació i ja prepara una manifestació

Els alcaldes donen suport a la proposta que s’ampliï el tram soterrat de la línia d’alta tensió. També carreguen contra la companyia Endesa

La manca de subministrament que pateixen les comarques gironines a causa de la nevada de dilluns ha fet que polítics, empresaris i ajuntaments hagin tornat a posar damunt la taula el debat de la necessitat o no de la línia de Molt Alta Tensió (MAT). La plataforma No a la MAT s’està plantejant impulsar una nova mobilització, tipa de les “mentides” que ha hagut de sentir aquests darrers dies tant d’Endesa com de Red Eléctrica de España (REE) i de la passivitat de les administracions públiques. “No ho hem decidit nosaltres, sinó que és la gent la que ens ho està demanant perquè està emprenyada per tot el que està vivint”, explica el portaveu de l’entitat, Joan Martí.
Els anti-MAT intenten capitalitzar el descontentament i la indignació contra les elèctriques per la nevada, i tornar a posar sobre la taula la necessitat d’ampliar el tram soterrat de línia elèctrica previst en el projecte inicial (de santa Llogaia a la frontera) i ampliar-lo fins a Bescanó.

La plataforma assegura que la nevada ha posat de manifest el que han estat denunciant els darrers anys: que falla la gestió de la distribució elèctrica i que no hi ha cap mena de manteniment de les actuals línies de mitjana i baixa tensió. “El que ha quedat trinxat, cal recordar-ho, no és l’alta tensió, sinó la mitjana i la baixa”, reitera Martí.
El portaveu de No a la MAT ha demanat la dimissió fulminant del director general d’Energia i Mines de la Generalitat, Agustí Maure, perquè “no controla les companyies elèctriques. Algú ha d’agafar la responsabilitat”, adverteix. Martí també ha convidat els socis de govern del PSC, ERC i ICV-EUiA, que facin la mateixa petició.
L’entitat es reunirà en assemblea dissabte vinent, com fa cada quinze dies, per debatre la convocatòria de la manifestació. El que sí que té clar és que no s’impulsarà res fins que tothom hagi recuperat el subministrament elèctric.

Els alcaldes agrupats en l’Associació de Municipis afectats per la MAT (AMMAT) no veuen amb mals ulls la concentració sempre que el que es reivindiqui sigui que la infraestructura es faci soterrada. “El debat de línia sí o no ja fa temps que l’hem aparcat”, explica el seu portaveu, Francesc Xavier Quer. El també alcalde de Crespià ha titllat d’“indecent” la instrumentalització política que s’ha fet de la necessitat de la línia a causa de la nevada. “S’ha convertit les víctimes en culpables, perquè la majoria de municipis per on ha de passar la infraestructura també s’han quedat a les fosques”, explica. “Posats a instrumentalitzar, si la MAT es fes soterrada segur que no quedaria malmesa per cap nevada”, explica.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.