Societat

El cardenal Sistach irromp en el debat sobre l'ensenyament demanant la "gratuïtat plena" de les escoles concertades

El cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, ha demanat avui que l'educació sigui "plenament gratuïta des del naixement fins que acaba", a tots els col·legis, inclosos els concertats. Sistach ha demanat que els pares no quedin "condicionats" a l'hora d'escollir escola perquè s'hagi de fer alguna aportació econòmica.

Tot i que les classes de les escoles concertades estan pagades íntegrament amb diners públics, la multitud d'activitats complementàries que solen oferir aquests centres fa gairebé impossible escapar-se de les quotes afegides, que han de pagar els pares. Aquests pagaments han estat criticats sovint perquè solen ser un fre a la incorporació de nens immigrants a aquestes escoles. Sistach no ha aclarit avui si la seva petició significa que s'han de reduir o eliminar les activitats complementàries o si espera que se sufraguin amb fons públics.

El cardenal, que avui ha participat a la FestAMPA, una trobada familiar de la Confederació Cristiana de Associacions de Pares i Mares d'Alumnes de Catalunya (CCAPAC) també ha advertit que l'educació "no es pot anar canviant cada pocs anys, perquè és una qüestió d'Estat", pel que ha demanat que "es faci una llei ben feta i que duri temps".

La reclamació de Sistach per la gratuïtat total de l'escola concertada es produeix just quan la tensió entre la conselleria d'Educació i els sindicats de mestres és màxima. Els sindicats creuen que el projecte de llei que prepara el departament obre la porta a la privatització encoberta de l'escola pública, ja que el gabinet d'Ernest Maragall proposa oferir la gestió d'alguns centres a entitats o consorcis sense ànim de lucre.

Dijous, els mestres de primària i els professors de secundària estan convocats a una vaga molt criticada per la conselleria. Avui mateix, en una entrevista a Catalunya Informació, Maragall ha fet una crida desesperada als sindicats per mantenir-hi una reunió urgent i evitar l'aturada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.