Societat

La grip treu el cap

Salut

El virus de la grip ja ha fet acte de presència a Catalunya, tot i que, de moment, encara no es pot parlar d’epidèmia ni tampoc de saturació als centres sanitaris. De moment, els casos de grip són aïllats, mentre que el que sí que ha augmentat significativament durant els últims quinze dies són les anomenades síndromes gripals, que causen símptomes similars a les de la grip sense ser-ho. De fet, la grip està ara mateix en fase de difusió local, etapa prèvia a l’epidèmia, que s’espera que esclatarà finalment al llarg de les properes dues setmanes, segons va avançar el departament de Salut.

Durant la darrera setmana de l’any –la del 29 de desembre– ja es va observar un “increment significatiu” de les visites a domicili, explica el doctor Josep Maria Cots, coordinador del grup de malalties infeccioses de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària. En menor mesura, també van augmentar les consultes als ambulatoris per síndromes gripals.
L’activitat als hospitals també està sent força significativa durant els últims dies del 2008 i els primers del 2009. El doctor Santiago Nogué, que és al capdavant de les urgències de l’Hospital Clínic aquests dies, confirma que hi ha “una certa saturació, tot i que és l’habitual en aquesta època”, a causa de l’augment de patologies respiratòries.
“Tenim un pic d’activitat, però no es deu a la grip, sinó a altres virus”, explica el doctor Nogué. Ahir mateix, la part d’urgències dedicada a l’atenció de pacients amb quadres febrils estava del tot plena. “Això genera una certa demora en les consultes i, de tant en tant, problemes per trobar llits disponibles”.

A les urgències de l’Hospital Vall d’Hebron, ahir treballaven “al cent per cent, com és habitual en aquestes dates, però sense saturació”. Pel que fa a l’Hospital Infantil Sant Joan de Déu, el volum d’activitat a urgències era “important, però no excepcional”, i els ingressos s’hi feien amb normalitat.

A les comarques gironines, on enguany les temperatures han estat especialment baixes, l’activitat assistencial a les urgències hospitalàries durant la setmana de Nadal va augmentar un 9% respecte a la setmana anterior, informa Elisabet Escriche. És un increment que entra dins del que és “previsible” en aquestes dates, segons van confirmar els serveis territorials de Salut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Dos denunciats per un abocament il·legal enmig del bosc

BESCANÓ
seguretat

Barcelona incorpora 40 agents cívics més durant la Copa Amèrica

Barcelona

Escriptures notarials del segle XVIII transcrites amb IA

GIRONA

Teràpia avançada contra el mieloma amb cèl·lules del propi pacient

Barcelona
societat

Amplien la zona verda d’aparcament de diversos sectors amb 80 places

salt
societat

Aturen ‘sine die’ un desnonament d’un edifici amb onze habitatges

arbúcies
societat

Blanes treballa perquè es puguin bonificar els hivernacles agraris en sòl rústic

blanes
SOCIETAT

Prova pilot per establir un sistema d’avís als banyistes a platges o cales no vigilades

Mataró
SOCIETAT

El 74% de les estades a allotjaments d’urgència de l’Ajuntament de Barcelona superen els sis mesos

Barcelona