Societat

L'incendi a Vandellòs II s'ha produït en un alternador situat en una zona no radioactiva però encara se'n desconeixen les causes

Nuclear

L'Associació Nuclear Ascó - Vandellòs II (ANAV) ha informat que l'incendi que s'ha declarat aquest diumenge al matí a la central nuclear de Vandellòs II s'ha produït en un alternador situat en una zona convencional, és a dir, en una zona no radioactiva de les instal·lacions. Les mateixes fonts han explicat que a hores d'ara "treballen per determinar l'origen de l'incendi i avaluar els desperfectes ocasionats". L'associació ha afirmat també que l'incident no ha tingut "impacte ni per a les persones ni per el medi ambient".

L'ANAV ha explicat que, passats alguns minuts de tres quarts de nou del matí, s'ha produït una parada automàtica de la central i s'ha activat la fase de Prealerta d'Emergència Interna (PEI) fins a dos quarts d'onze del matí. Al voltant de les deu del matí el foc ha quedat totalment extingit pels bombers de la central i, mitja hora després, s'ha pogut desactivar la prealerta d'emergència.

Segons les mateixes fonts, el succés ha estat notificat al Consell de Seguretat Nuclear (CSN) i a la Subdelegació del govern a Tarragona i tots els sistemes de seguretat de la planta han actuat segons el previst. La central en aquests moments es troba parada i "ha estat en tot moment en condicions segures", segons l'ANAV.

Activació i desactivació del PENTA

Per la seva banda, la Subdelegació del govern a Tarragona ha informat que, un cop avaluada la situació a Vandellòs II, i consultada la Sala d'Emergències del CSN, la Direcció del Pla d'Emergència Nuclear a Tarragona (PENTA) ha ordenat activar, a les deu del matí, el PENTA en Situació 0, i s'ha comunicat als alcaldes de la zona (l'Ametlla de Mar, Mont-roig del Camp, Pratdip, Tivissa i Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant) i demés organismes vinculats amb el pla.

La central nuclear ha desactivat el Pla d'Emergència Intern (PEI) a dos quarts d'onze del matí i ho ha comunicat a la direcció del PENTA que, després de consultar-ho al CSN, ha desactivat el PENTA quan passaven cinc minuts de les onze del matí.

Tot el procés ha estat seguit pels responsables de la Subdelegació del govern a Tarragona i per la subdelegada del govern a Barcelona, com la delegada del govern a Catalunya accidental, que aquest matí s'ha traslladat a Tarragona. Així mateix, la situació ha estat comunicada a la Conselleria d'Interior, Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya, segons informen les mateixes fonts.

Retard en la informació

Per altra banda, en relació al retard a l'hora d'informar sobre el succés que ha denunciat Greenpeace, l'ANAV ho ha atribuït al fet que l'incident hagi passat en cap de setmana, dies en els quals els processos informatius funcionen de manera menys àgil, segons han considerat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.