Societat

"No empadronar genera desordre"

El secretari d'Immigració de la Generalitat, Oriol Amorós, adverteix a Vic que la seva decisió pot provocar una "apagada informativa"

Si un Ajuntament es nega a empadronar immigrants sense papers "no posa ordre, sinó que genera desordre", segons el secretari d'Immigració de la Generalitat, Oriol Amorós. En una entrevista a RAC1, Amorós ha alertat l'Ajuntament de Vic –en el govern del qual participa el seu partit, ERC, amb CiU i el PSC– que la mesura anunciada provocarà, per exemple, que els estrangers que no puguin tenir la targeta sanitària per anar al metge de capçalera –per la qual cosa cal estar empadronat– aniran a urgències i contribuiran a col·lapsar-les.

El secretari d'Immigració també ha aclarit que la llei que s'ha d'aplicar per gestionar el padró no és la d'estrangeria, que invoca l'alcalde de Vic, sinó la de règim local. "I s'ha de llegir sencera. I el segon paràgraf de l'article 16.2.f d'aquesta llei diu que els estrangers que no tinguin targeta de residència s'han identificar amb un passaport en vigor", ha puntualitzat. Per tant, segons Amorós, en realitat "la llei vol que empadronem també els irregulars", i ha insistit que "tenir el padró és una sort" perquè aporta informació útil.

"No empadronar no vol dir que els immigrants irregulars no hi siguin, vol dir que no se sap que hi són, és una apagada informativa de l'administració", ha dit. Tot i estar d'acord que no es pot acceptar documentació falsa per empadronar un resident i també en el rebuig de la immigració irregular com a concepte, Amorós ha puntualitzat que "això no s'arregla amb el padró, que no és cap frontera" sinó un sistema d'informació que permet fer polítiques d'integració. "Si volem que coneguin les institucions o facin un curs de català, això ho podem fer si els ho demanem quan vinguin a buscar un informe d'arrelament per regularitzar la seva situació", ha esmentat com a exemple.

Pel que fa als motius de la decisió de l'Ajuntament, Amorós s'ha resistit a "jutjar intencions", tot i que ha admès que creu que la presència del partit ultradretà i xenòfob Plataforma per Catalunya, liderat per Josep Anglada,  "afecta el debat i el distorsiona, perquè l'estil de Plataforma per Catalunya és jugar a la confusió, desinformar les capes socials més afectades".

"Sobre la política municipal de Vic, i ho dic amb tota la prudència perquè no en sóc cap expert i això ens ho han de dir els que hi viuen, hi ha un pes clar del factor Anglada. Però davant de la desinformació i la mentida cal parlar amb claredat, dir que no és bo tenir immigració irregular, però que això no s'arregla amb el padró", ha puntualitzat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.