Societat

L’acord PSC-PP perpetua la tutela militar de Montjuïc

Vistiplau al conveni del futur centre de la pau. Canvia el nom i un conseller substituirà Montilla. CiU, ICV i ERC denuncien la imposició

La presència militar al castell de Montjuïc seguirà i serà indefinida a desgrat del soci de govern de Jordi Hereu, de CiU i ERC, i de les ONG de la ciutat. PSC i PP van tornar ahir a fer pinya per tancar el període d’al·legacions i donar el seu vistiplau al conveni subscrit per l’Ajuntament, la Generalitat i el govern central que permet la creació del consorci que gestionarà el nou centre de la pau en aquest recinte de negre record per a la memòria col·lectiva del país.

El conveni aprovat a la comissió de presidència manté l’essència origen de la polèmica: la tutela del ministeri de Defensa i la submissió del govern català i del consistori barceloní als designis de l’executiu de Madrid obeint una ordre franquista. Les al·legacions modifiquen alguns aspectes del text. D’entrada es canvia el nom de la cosa: s’anomenarà Centre de Recursos Internacional per la Pau de Barcelona per no confondre’l amb l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) depenent de la conselleria d’Interior.

Pel que fa als membres del consorci, se substitueix Defensa per l’administració general de l’Estat i també canvia la composició del consell rector: la presidència i la vicepresidència primera seguiran en mans de l’Ajuntament i el ministeri de Defensa. El que canvia és la vicepresidència segona. Ja no correspondrà al president de la Generalitat, José Montilla, sinó que recaurà en un conseller del govern.

Malgrat la defensa aferrissada de l’acord que va fer el primer tinent d’alcalde, Carles Martí, en destacar que “la sobirania real i les claus del castell queden en mans de l’Ajuntament”, convergents, ecosocialistes i republicans van fer pinya en el torn de les rèpliques. Des de CiU es van qualificar de “pur maquillatge” els canvis i es va definir la presència de Defensa com una “imposició”. El mateix va remarcar ERC després de recordar que es dóna continuïtat a una ordre de Franco. ICV-EUiA va lamentar la marginació de les entitats pacifistes en la gestió del centre.

A més, també s’ha iniciat la liquidació del patronat del museu militar i s’ha creat una comissió per decidir el destí de les peces. La majoria aniran a Figueres.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Política

Mor Encarna Jordan, activista independentista, antifeixista i internacionalista

SOCIETAT

Menys incompliments sanitaris en els locals de tatuatges de l’àrea de Barcelona

Barcelona

L’Ajuntament denuncia per primer cop un fons voltor

girona
INFRAESTRUCTURES

Interromput el tren entre Sant Vicenç de Calders i Lleida per un descarrilament

El Vendrell
INFRAESTRUCTURES

Comencen les proves d’integració del tramvia entre Glòries i Verdaguer

Barcelona
HABITATGE

La FAVB celebra l’acord per construir de 1.800 pisos de protecció oficial

Barcelona
SERVEIS

A licitació sis autobusos híbrids de Tarragona per 3,6 milions

Tarragona
SERVEIS

Reforcen la Guàrdia Urbana amb 12 nous agents

Tarragona
La Jonquera

Autorització del parc eòlic Galatea, però només és administrativa

La Jonquera