Societat

'Fritanga' a la Boqueria

Des de fa unes setmanes, en algunes parades de peix fresc, marisc i bacallà del mercat de la Boqueria, i també sota dels porxos, venen peix fregit, a l'estil dels fish and chips anglesos. L'oferta va dirigida als turistes, que s'emporten els calamars, els bunyols o les croquetes en paperines de paper i s'ho mengen a peu dret entre les empentes dels compradors habituals.

El gerent de l'Institut de Mercats Municipals, Jordi Torrades, va confirmar ahir a l'AVUI que aquesta activitat és il·legal i que ja ha ordenat que cessi de manera immediata.

El peix, la joia de la Boqueria, es per ara la últim article que s'afegeix a l'oferta dirigida als turistes que van a badar al mercat. La idea va sorgir fa uns dos anys i va començar pels sucs i després per la fruita tallada a trossos. Alguns comerciants van veure la possibilitat de fer negoci satisfent la set i el caprici dels forasters que hi anaven a passejar. Així es van reconvertir en expenedores de sucs i macedònies algunes de les parades més maques, que abans venien fruita i verdura. Aquests establiments que liqüen la fruita o la fan a trossos tenen llicencia per vendre el menjar preparat, tot i que sovint el manipulen al mateix taulell i a la vista de tothom i en unes condicions sanitàries que semblen precàries. El panorama fa encara més angunia a ultima hora de la tarda, quan ja fa molt que el menjar és a la vista, el terra està mullat i els venedors salden la mercaderia al crit de "un eurito".

Un dels que ara ofereix croquetes i bunyols és el bacallaner Nineta, un paradista que fa un temps va parlar amb al direcció del mercat perquè volia adequar la parada i demanar el permís per poder oferir menjar cuinat. Però abans d'iniciar els tràmits, i amb el vistiplau del director, s'ha posat a vendre el menjar cuinat que ofereix als turistes en paperines. Tot i que no és legal, la seva oferta fa goig. No es pot dir el mateix d'una parada pròxima de marisc que destina més de la meitat del taulell a menges preparades per consumir in situ. Costa d'entendre com algú es pot menjar mig freda o reescalfada una paperina de calamars o un pinxo com els que ofereixen en aquesta parada.

Perilla el mercat
El canvi que està patint la Boqueria preocupa l'Institut Municipal de Mercats. El gran allau de turistes que el visita, a més de fer decantar l'oferta cap activitats que no son pròpies del mercat, entorpeix les activitats normals de compradors i venedors. Molts dels barcelonins que abans baixaven una vegada a la setmana a la Boqueria a comprar les llaminadures que no trobaven al seu barri, ara ja no hi van perquè no s'hi troben còmodes. "La culpa no és de l'Ajuntament. No és de ningú. És de la globalització i dels vols de baix cost que han fet possible aquests desplaçaments massius i que es pugui venir a Barcelona o altres llocs amb molt pocs diners", diu una fonts de Mercats. Els restaurants de la ciutat hi fan força compres per la qualitat dels productes, però per encàrrec i sense acostar-s'hi.

Ahir al migdia, a l'entrada de la Rambla, un nombrós grup d'anglesos disfressats de dimonis hi celebraven un comiat de solter.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.