Societat

La Mesa per la Normalització del gallec exigeix als bisbes que desautoritzin els advocats de la COPE que han denunciat una jutge

La Mesa per la Normalització Lingüística de Galícia denuncia l'ús "excessivament freqüent en els òrgans judicials de la suposada indefensió que ocasiona el desconeixement del gallec", i manté que aquesta pràctica té "finalitats dilatòries" i no respon a la realitat , de manera que es produeix un "frau de llei".

La plataforma respon així a la denúncia presentada pels advocats de la cadena COPE contra una magistrada de Santiago de Compostel·la que va permetre l'ús del gallec durant el procés judicial. L'emissora havia estat denunciada per un acomiadament improcedent i va perdre el cas. En rebre la sentència, els advocats van decidir denunciar la jutgessa, Ana López-Suevos, davant el Consell General del Poder Judicial per haver permès l'ús del gallec en el judici, tot i que segons la magistrada el lletrat de l'emissora no va alertar del seu desconeixement del gallec durant el procés.

El comunicat de la mesa es fa ressò de la notícia sobre el cas publicada per l'AVUI.cat i qualifica de "grollera" la tàctica dels advocats de la COPE, que "volen dissimular que van ser derrotats justament en un procediment judicial", segons la plataforma. El mateix text adverteix que aquestes queixes s'utilitzen com "per acovardir els jutges que opten lliurement per emprar el gallec com a llengua vehicular del jutjat".

Per aquestes raons, la plataforma reclama a la Conferència Episcopal, propietària de la COPE, que "desautoritzi públicament els lletrats que han promogut la queixa" davant el Consell General del Poder Judicial. A més, denuncia que l'ús del gallec no arriba al 8% de les actuacions judicials.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.