Societat

Salut dispensarà la vacuna contra el càncer d’úter

L’administració universal i gratuïta de la vacuna contra el virus del papil·loma humà serà una realitat abans de dos anys. Així ho va confirmar el director general de Salut Pública, Antoni Plasència, després que ahir el consell de ministres autoritzés la comercialització a partir del setembre del fàrmac. El virus del papil·loma humà està en l’origen del 70% de càncers d’úter, el segon més freqüent entre les dones i que provoca prop de 600 morts a l’any a l’Estat.

Plasència va explicar que hi ha acord entre les comunitats autònomes de dispensar aquesta vacuna després que la Ponència del Programa i Registre de Vacunacions hagi valorat la seva eficàcia i conveniència. Les conclusions d’aquest informe van ser presentades ahir pel ministre de Sanitat, Bernat Sòria, a la reunió de l’executiu central, que, a banda d’aprovar la comercialització de la vacuna, té previst proposar a les comunitats la seva inclusió en el Sistema Nacional de Salut. Això tindrà lloc a la reunió de l’octubre del Consell Interterritorial de Salut.

La vacuna contra el virus del papil·loma humà s’aconsella a les adolescents abans de l’inici de la seva activitat sexual i el més probable és que s’administri a les noies entre els 12 i els 14 anys. El fàrmac s’ha demostrat que és molt eficaç en casos en què no hi ha hagut una infecció prèvia.

Amb tot les autoritats sanitàries no es van estar de destacar que la incidència de la infecció pel virus del papil·loma humà a Catalunya i l’Estat espanyol és una de les més baixes de la Unió Europea. El mateix passa amb els índexs de mortalitat. Segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística del 2005, 594 dones van morir per càncer de coll d’úter, xifra que suposa una taxa de dos morts per cada 100.000 dones, amb una edat mitjana de defunció de 63 anys.

Les infeccions per aquest virus cedeixen espontàniament en un termini màxim de dos anys, però poden persistir i produir lesions precancerígenes de coll uterí que, si no es tracten, poden evolucionar en 20 o 30 anys en un càncer. D’aquí la importància dels controls i les citologies.

Antecedents
La vacuna contra el virus del papil·loma ja s’ha començat a incloure al calendari de vacunació de països com Alemanya, el Regne Unit, França, Bèlgica i Dinamarca. De fet, i a proposta de CiU, el Congrés de Diputats va aprovar una proposició no de llei el juny passat on és demanava a l’executiu central la vacunació contra el càncer d’úter. L’Associació Espanyola de Pediatria va qualificar “d’excel·lent notícia” la futura administració de la vacuna.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.