Societat

Un escriptor franquista, a les pantalles del metro

LA NOTÍCIA DEL LECTOR

Els nous combois del metro de Barcelona incorporen pantalles que informen i entretenen els passatgers amb preguntes de tipus cultural, social i literari, explicacions sobre el patrimoni arquitectònic de la ciutat i amb frases cèlebres d’escriptors i grans pensadors de la història. Un viatge de 20 minuts en la línia 5 es més curt esperant si hem encertat o no la resposta. Però a més d’un usuari el deu haver sorprès saber qui és l’autor de la frase “Un hijo es una pregunta que le hacemos al destino”. José María Pemán, el poeta oficial del franquisme i compositor d’una lletra no oficial de l’himne nacional espanyol (Marcha Real) que els nens de l’època van haver de memoritzar. És el cas del Sebastià Bennasar, que es pregunta “com és possible que una empresa pública promocioni José María Pemán amb el seu currículum franquista, més encara en el context de la Llei de la Memòria Històrica i de la creació del Memorial Democràtic a Catalunya?”. El viatger considera que la iniciativa de TMB d’entreteniment i divulgació de la cultura és interessant, però lamenta que, “ja sigui fet expressament o perquè ha copiat frases de qualsevol llibre, no hagi tingut gens de tacte, a banda que fou un pèssim escriptor”.
Qualitats literàries al marge, Pemán va ser un incondicional dels colpistes del 1936 i, en recompensa, el 8 de novembre del 1936 va ser nomenat president de la Comisión de Cultura y Enseñanza de la Junta Técnica del Estado, encarregada de la implacable depuració del personal docent de magisteri i universitat. L’octubre del 1937 va accedir al càrrec de conseller nacional de la Falange Española Tradicionalista. Va liderar també la Real Academia de las Letras.

Transports Metropolitans de Barcelona “no troba que sigui motiu de discussió. No volem entrar en aquesta qüestió”, expressa el seu portaveu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
PALAFRUGELL

L’Ajuntament substitueix jocs infantils deteriorats en dos parcs

PALAFRUGELL
SOCIETAT

Pineda amplia les ajudes per a despeses relacionades amb habitatge

Pineda
FIGUERES

Denunciat un veí per escampar les deixalles d’uns contenidors

FIGUERES
Societat

Barcelona recorda la celebració del Congrés Obrer i la fundació de la UGT

Barcelona
FIGUERES

Rescaten sis gats i dos gossos en estat d’abandonament d’un domicili

FIGUERES
urbanisme

Barcelona impulsa la reforma d’espais esportius i la creació d’un local social a Ciutat Meridiana

Barcelona
LA BISBAL D’EMPORDÀ

Creen el primer programa de televisió fet per persones amb discapacitat

LA BISBAL D’EMPORDÀ

El mercat de Sant Carles es renova

Granollers
SANT FELIU DE GUÍXOLS

La cobertura a la riera de Sant Amanç avança a Sant Feliu

SANT FELIU DE GUÍXOLS